Charles Kagimu
NOS Wielrennen

Van strand in Egmond naar WK in Glasgow: Nederlanders duimen voor Oegandees Kagimu

  • Arthur Huizinga

    redacteur wielrennen in Glasgow

  • Arthur Huizinga

    redacteur wielrennen in Glasgow

Toen Mathieu van der Poel zondag triomferend over de streep kwam, zat de Welshman Luke Rowe al gedoucht en wel in de luxe teambus van Ineos.

Als wegkapitein van het Britse team had hij amper een rol kunnen spelen. En aangezien tijdrijden niet zijn specialiteit is, zat zijn WK er meteen op.

Vanmiddag zal hij gespannen voor de televisie zitten om twee andere Welshmen toe te juichen: zijn vriend en podcastmaatje Geraint Thomas en de pas 18-jarige Josh Tarling.

Toch is Rowe er een beetje bij. De Oegandees Charles Kagimu rijdt namelijk op zijn fiets. Op de geavanceerde tijdritmachine werd Kagimu eerder dit jaar Afrikaans tijdritkampioen.

"Eindelijk gaat mijn fiets snel", schreef Rowe als reactie op Twitter, tegenwoordig omgedoopt tot X. "Gefeliciteerd Charles boyo!'

De Tweet van Luke Rowe

Kagimu maakt deel uit van de door Ineos gesponsorde Eliud Kipchoge Cycling Academy in het Keniaanse hardloopmekka Kaptagat.

Dat project heeft zowaar een Nederlandse oorsprong.

Recordpoging als basis

Valentijn Trouw is atletenmanager bij Global Sports Communication en het NN Running Team. Hij vertegenwoordigt vrijwel de gehele wereldtop op de lange afstanden. Sifan Hassan bijvoorbeeld. En Eliud Kipchoge, de wereldrecordhouder op de marathon.

"We hebben al heel lang een trainingscentrum in Kaptagat in Kenia", begint Trouw. "Dat was altijd puur gericht op atletiek. In 2019 liep Kipchoge onder ideale omstandigheden in Berlijn een marathon onder de twee uur en daarbij werd hij gesponsord door Ineos."

"Zo kwamen wij in contact met Ineos. Met hun steun gaan hebben we een wielervleugel aangebouwd. Daar zitten nu zes wielrenners. Drie van de zes komen uit op het WK in Glasgow: een bij de junioren, een bij de beloften. En Kagimu bij de profs."

Eliud Kipchoge (m) temidden van andere hardlopers in Kaptagat

Het idee is simpel: als de beste marathonlopers ter wereld uit Afrika komen, dan zouden ze ook op de fiets bij de besten moeten horen. Maar een aangeboren talent voor duursport is niet genoeg. "Wielrennen is gewoon een dure sport, te duur voor de meeste Kenianen, Ethiopiërs of Oegandezen. Maar het potentieel is er."

Delahaije kijkt mee

Kagimu weet zich bovendien gesteund door niemand minder dan Louis Delahaije. De Limburgse trainer is een begrip in de wielerwereld (hij begeleidt onder anderen Annemiek van Vleuten), maar werkt ook met triatleten en hardlopers.

"Ik kom al meer dan tien jaar in Kenia", vertelt Delahaije. "Ik ben goed bevriend met Pieter Langenhorst, de man van oud-hardloopster Lornah Kiplagat. Zo leerde ik ook Ciarán Fitzpatrick kennen, een Ier die in 2014 al bezig was met een project (Kenyan Riders) om Keniaanse jongeren op de fiets te zetten."

"Toen het trainingscentrum in Kaptagat werd opgezet heb ik Ciarán gevraagd om de coach ter plekke te worden. Hij verzorgt de trainingen. En ik kijk op afstand mee naar de trainingsdata van jongens als Kagimu en geef advies als het nodig is."

Delahaije kent Kagimu al jaren. "Een harde werker, dat zijn ze allemaal. Charles is ook een open, vriendelijke en slimme jongen. Een belangrijk doel van het project is ook om coaches op te leiden. Charles heeft die cursus al afgerond. Je ziet ook dat hij iemand is die de leiding neemt. Een heel enthousiaste jongen die met weinig middelen het beste eruit haalt."

Tegenwind in Egmond

In Glasgow debuteert Kagimu op een WK wielrennen. In december debuteerde hij op uitnodiging van Trouw in een koude en winderige strandrace in Egmond.

Zo kwam Michel Butter in beeld. De 37-jarige Noord-Hollander was jarenlang de beste Nederlander op de middellange afstanden en de marathon. Tegenwoordig rijdt hij liever op de fiets, vaak in gezelschap van oud-profs als Laurens ten Dam en Niki Terpstra.

"Ik kwam als loper tussen 2012 en 2020 natuurlijk heel vaak in Kaptagat om te trainen en nu fiets ik en komen ze uit Kaptagat naar Egmond. Ik heb ze een beetje wegwijs gemaakt."

Daags voor een strandrace verkende hij het parcours met zijn Afrikaanse protegés. "Kijk, die jongens kunnen wel hard fietsen. Maar niet op een strand waar ze nog nooit zijn geweest, waar het drie graden is en de wind tegen staat. Die kou doet veel met ze, dan trappen ze gewoon niet meer."

Michel Butter maakte onderstaande video van zijn parcoursverkenning met Kagimu (in het oranje windjack) en Kipkemboi:

Butter verkent strand Egmond met Oegandees Kagimu: ‘Makkelijk? Niet echt’

"Een dag van tevoren zei ik nog: als ze de toptwintig halen, dan zou ik dat heel, heel knap vinden. Louis Delahaije zei toen: 'Dan zou ik echt teleurgesteld zijn'."

Tijdens de wedstrijd ging het inderdaad een stuk beter met de twee Afrikanen. "Volgens mij zat zelfs een van de twee in een ontsnapping", put Butter uit zijn herinnering. "Bij het opdraaien van het strand in Castricum moest Kamigu over de strobalen (bedoeld om de snelheid te minderen, red.) heen springen. Dat ging net even verkeerd en dus lag hij. Dat scheelt meteen een hoop plekken."

Qua klassering kreeg Butter gelijk: Kagimu werd 55ste, Kipkemboi 86ste. "Volgens mij was het vooral een heel mooie ervaring voor ze. Ze zeiden ook dat ze genoten hadden, vooral omdat het zo lastig was."

Oud-atleet Michel Butter op het strand met Charles Kagimu (l) en Salim Kipkemboi (r)

Direct na de strandrace in Egmond vloog Kagimu naar Mallorca, waar hij twee weken mocht meetrainen met de profs van Ineos. "Daar heeft hij voor het eerst op de fiets van Luke Rowe gereden", weet Delahaije. "En vervolgens won hij er het Afrikaans kampioenschap mee."

"Die Afrikaanse titel was in Oeganda heel wat. Nu doet hij het WK en misschien kwalificeert hij zich zelfs wel voor de Olympische Spelen. Dat zou geweldig zijn, zeker omdat in 2025 het WK in buurland Rwanda plaatsvindt."

Fenomeen op komst

Wonderen hoeven we van hem niet te verwachten. Vergelijkingen met Wout van Aert en Remco Evenepoel, de twee topfavorieten voor de WK-titel, zijn zinloos. "Charles is gewoon een redelijk goede wielrenner", aldus Delahaije. "Kagimu is geen Van Aert of Evenepoel, maar hij is ook geen exoot die een keertje mee mag doen".

"Natuurlijk gaat Kagimu de Tour de France niet winnen", vult Trouw aan. "Maar hij is wel heel belangrijk voor het Afrikaanse wielrennen, als mentor voor de jongere generatie. En reken maar, ooit zal een van hen meerijden in de Tour."

Misschien wel eerder dan gedacht. "Binnen nu en vijf jaar", voorspelt Delahaije zelfs. "Wij proberen het fietsen te promoten op de scholen in Kenia. Daar gaat een fenomeen tussen zitten. Zeker weten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl