NOS Wielrennen

Amerikaanse Dygert wereldkampioene tijdrijden, bijrol voor Vollering en Markus

Dygert voor tweede keer wereldkampioene tijdrijden, bijrol voor Vollering en Markus

Met Chloé Dygert heeft de zwangere Ellen van Dijk een waardige opvolgster gekregen als wereldkampioene tijdrijden. De 26-jarige Amerikaanse zette in het Schotse Stirling na 36,2 kilometer de snelste tijd neer: 46.59,80. In 2019 was Dygert ook al de beste, toen in het Engelse Harrogate.

De Nederlandse deelneemsters, Demi Vollering en Riejanne Markus, speelden geen rol van betekenis en eindigden respectievelijk als zesde en negende.

Het zilver ging net als vorig jaar naar de Australische Grace Brown, die slechts vijf seconden moest toegeven op Dygert. De Oostenrijkse Christina Schweinberger pakte verrassend het brons.

Dygert noteerde van alle kanshebsters op de zege als eerste een tijd. Ze dook bijna tweeënhalve minuut onder de tot dan toe snelste tijd van de Sloveense Eugenia Bujak.

De Amerikaanse kende geen vlekkeloze voorbereiding op de tijdrit. Begin deze maand werd ze ziek na haar wereldtitel op de individuele achtervolging op de baan. Ze was nog altijd niet helemaal hersteld, maar kon na haar indrukwekkende prestatie in Stirling rustig achteroverleunen.

Chloé Dygert wordt geflankeerd door Grace Brown en Christina Schweinberger

Ze zag van de mogelijke concurrenten als eerste Demi Vollering in actie komen. Vollering, eind juli nog winnares van de Tour de France en achter Marlen Reusser tweede in de afsluitende tijdrit, richt zich dit WK vooral op de wegwedstrijd van zondag, maar droomde donderdag van een medaille.

Bekijk hieronder de reacties van Chloé Dygert, Demi Vollering en Riejanne Markus.

Die kwam er niet, want Vollering gaf op het eerste meetpunt al ruim 42 seconden toe op Dygert. Haar achterstand liep uiteindelijk op naar bijna anderhalve minuut: 48.27,59.

"Dit was een hele zware tijdrit. Ik was niet goed genoeg vandaag. Het was echt afzien", zei ze na afloop. "Dat asfalt rolt ook voor geen meter. Ik kwam gewoon niet vooruit."

Voor Reusser, vooraf bestempeld als topfavoriete en afgelopen dinsdag goudenmedaillewinnares op de gemengde estafette, eindigde de tijdrit voortijdig. Na een achterstand van 33 seconden op Dygert op het eerste meetpunt gaf ze later gedesillusioneerd op.

Ruim twee minuten

Nederlands tijdritkampioene Markus stelde net als Vollering teleur en gaf ruim twee minuten toe op Dygert, die na haar vroege finish de ene na de andere renster zich stuk zag bijten op haar tijd. Alleen Brown kwam nog heel dichtbij.

De Amerikaanse kwam op het WK tijdrijden van 2020 zwaar ten val, waarbij er later zelfs gevreesd werd voor het einde van haar loopbaan. Dygert knokte zich terug en boekte in Stirling een van haar mooiste overwinningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl