Halsema trekt zich terug als spreker op Amsterdamse Indië-herdenking
Burgemeester Halsema heeft zich teruggetrokken als spreker tijdens de Indië-herdenking op 15 augustus in Amsterdam. Daar wordt het einde van de Tweede Wereldoorlog in Zuidoost-Azië en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië herdacht.
De stichting Indisch Platform 2.0 organiseert de herdenking en heeft als een van de andere gastsprekers de dochter van Raymond Westerling uitgenodigd. Een woordvoerder van Halsema noemt die keuze "ongepast".
Tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog van de Indonesiërs gaf Westerling als KNIL-militair tussen 1945 en 1949 leiding aan wrede acties tegen de lokale bevolking.
Eerherstel en erkenning
De Amsterdamse burgemeester heeft een verklaring uitgegeven, Halsema schrijft daarin: "In het programma van de herdenking op de Dam is gekozen sprekers aan het woord te laten die pleiten voor 'eerherstel en erkenning' voor Raymond Westerling, een oud-strijder van het KNIL die onder meer leidinggaf aan massa-executies van Indonesiërs. Een zeer ongepaste en pijnlijke keuze op een dag waarop we alle slachtoffers herdenken, niet alleen die aan Nederlandse zijde."
Halsema heeft de organisatie laten weten geen toespraak meer te houden en ook geen krans te leggen. In plaats daarvan gaat ze naar een andere herdenking, de Dekoloniale Indonesië Nederland Herdenking. Die wordt een dag later gehouden, op 16 augustus, bij het Monument Indië-Nederland op het Olympiaplein in Amsterdam.
De stichting Indisch Platform 2.0 maakt zich sterk voor de belangen van Indische Nederlanders die schade hebben geleden tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, de zogenoemde Indische Kwestie.
In een reactie zegt voorzitter Peggy Stein dat de herdenking van 15 augustus bedoeld is om alle slachtoffers te herdenken, "ook de militairen die nu door de veranderende opvattingen over de dekolonisatieoorlog in een kwaad daglicht zijn komen te staan. Met haar terugtrekking politiseert Halsema de herdenking", aldus Stein.