Nationale herdenking 15 augustus 1945 bij het Indisch Monument in Den Haag
NOS Nieuws

'Kinderen niet belasten met wat ik in kamp in Indië heb meegemaakt'

Bij het Indisch Monument in Den Haag worden vanavond tijdens de Nationale Herdenking 15 augustus 1945 alle slachtoffers herdacht van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. Op die datum capituleerde Japan en daarmee was in alle werelddelen het einde van de Tweede Wereldoorlog een feit.

In Nederland leven zo'n twee miljoen mensen die een band hebben met voormalig Nederlands-Indië. Onder hen is de steeds kleiner wordende groep mensen die de Japanse bezetting zelf heeft meegemaakt. Praten over wat ze destijds in de interneringskampen hebben doorstaan, is voor velen nog steeds moeilijk.

Ook Tine Ronkes (93) praat niet graag over de oorlog. Elke maand bezoekt ze de Indische eettafel, georganiseerd door stichting Pelita, waar ze andere Indische mensen ontmoet. Met hen voelt ze een diepe verbondenheid -"het is toch een soort familie"- maar over wat ze moest doorstaan in de oorlog praat ze nauwelijks. "Ik heb ook mijn kinderen nooit verteld wat ik heb meegemaakt. Ik wil ze daar niet mee belasten", zegt ze.

15 augustus is een belangrijke dag voor haar, waarop ze vooral terugdenkt aan de enorme opluchting die ze destijds voelde dat de oorlog voorbij was. "Eindelijk viel alles van me af, we waren bevrijd. Ik ben daar zo dankbaar voor."

In deze video vertelt Tine wat ze meemaakte tijdens de Japanse bezetting en waarom ze het moeilijk vindt om erover te praten.

'Ik heb mijn kinderen nooit iets verteld over de oorlog'

Tine was 14 jaar toen de oorlog uitbrak. Samen met haar moeder en zes zussen zat ze in een Japans interneringskamp op Soerabaya. Ze was er getuige van hoe gewelddadig de Japanse bezetter optrad in het kamp. Ook was er altijd de angst dat zij en haar zussen meegenomen zouden worden om verplicht in een Japans bordeel te werken. "Mijn moeder liet ons altijd verstoppertje spelen. Gelukkig zijn we nooit gevonden."

Haar vader, die actief was in het verzet, werd tijdens de oorlog gemarteld. Toen ze hem na de oorlog terugzag, zat hij helemaal in het verband. En al wil ze die nare beelden het liefst vergeten, ze komen toch regelmatig terug.

Steeds meer jongeren in Nederland met Indische roots zijn op zoek naar kennis over hun achtergrond. NOS Stories maakte onderstaande video over wat zich afspeelde in Nederlands-Indië en over het zwijgen waar Indische jongeren soms tegenaan lopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl