Waterpeil Slovenië zakt, dodental door noodweer naar zes
Na het noodweer in Slovenië van afgelopen week is het waterpeil van de rivier de Mur, bij de grens met Oostenrijk, sinds gisteravond aan het dalen. Wel is er nog gevaar voor aardverschuivingen vanwege de natte grond. Daardoor kan de grond op hellingen zomaar gaan schuiven.
Het Sloveense persbureau STA meldt dat er nog twee doden zijn gevallen, waardoor het totaal nu op zes staat. Onder de dodelijke slachtoffers zijn twee Nederlanders.
Volgens ARSO, het Sloveense KNMI, verlaat de regen langzaam het land. Vandaag vallen er nog enkele buien en zijn er onweersbuien. Morgen moet het zonnig worden. Gisteren gold nog in meerdere regio's code rood door de hoge waterstanden. Vandaag en morgen is de verwachting dat het nog in één regio code rood is.
Dit zijn de verwachtingen van weerdienst ARSO in kleurcodes voor vandaag en morgen (swipe):
Alarmcentrale SOS International meldde dat er gisteravond zeker 85 Nederlanders in het getroffen gebied zijn opgehaald met bussen. Ze zijn teruggebracht naar Nederland.
Campings verlaten
Dit weekend waren er meerdere keren evacuaties door het noodweer. Zo werden de plaats Dolnja Bistrica bij de grens met Kroatië en negen omliggende dorpen geëvacueerd. Volgens Sloveense media ging het om zo'n 400 mensen.
Ook honderden Nederlanders moesten hun campings verlaten vanwege de overstromingen. Gisteren meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag dat er zo'n 850 Nederlanders in het gebied waren geholpen.
De meeste gestrande Nederlanders verbleven in de plaats Rečica ob Savinji en werden opgevangen in een school. Velen waren toen al naar huis vertrokken, zei de Nederlandse ambassadeur Johan Verboom. Hij reisde af naar het gebied.
Nederlandse vakantiegangers zochten gisteren op deze zwaar beschadigde camping naar hun bezittingen:
Verder waren er bij de Oostenrijkse grens in Crna na Koroskem evacuaties. Daar werden meerdere dorpen bedreigd door aardverschuivingen.
Hevige overstromingen op donderdag en vrijdag verwoestten wegen, bruggen en huizen. Ook veel campings kwamen onder water te staan. De Sloveense weerdienst zei dat in minder dan een dag tijd de verwachte hoeveelheid regen voor de hele maand augustus is gevallen.
Hulp aangeboden
Premier Golob spreekt van de ergste natuurramp in de Sloveense geschiedenis. Hij schat dat er voor zeker een half miljard euro aan schade is.
Zaterdag bezocht president Pirc Musar de getroffen gebieden en bedankte de hulpdiensten voor hun werk. Pirc Musar zei dat er in twee dagen tijd meer dan 3000 incidenten waren geregistreerd in 145 van de 212 Sloveense gemeenten.
Verschillende buurlanden hebben Slovenië al hulp aangeboden. Ook heeft Slovenië bij de Europese Unie om tientallen graafmachines en noodbruggen gevraagd om de ravage op te ruimen. Verder is er bij de NAVO ook gevraagd om bruggen, maar ook om helikopters van het leger en militairen voor reddingsoperaties en andere hulpverlening.