Schade bij de plaats Ziri, in het midden van Slovenië
NOS NieuwsAangepast

Nieuwe evacuaties Slovenië, grote kans op aardverschuivingen

In Slovenië zijn de afgelopen nacht opnieuw incidenten geweest als gevolg van de hoge waterstanden en de zware regenval. De hoge waterstanden houden vandaag aan, in meerdere regio's geldt nog altijd code rood. Wel neemt de regen af.

In het uiterste noordoosten is gisteravond een stuwdam in de rivier de Mur doorgebroken, nadat het waterpeil daar snel was gestegen. Helikopters proberen het metersgrote gat in de dam te dichten met betonblokken.

De plaats Dolnja Bistrica bij de grens met Kroatië en negen omliggende dorpen zijn geëvacueerd. Volgens Sloveense media gaat het om zo'n 400 mensen.

Aanvankelijk lukte het de brandweer om het water richting open terrein te laten stromen, maar de hoeveelheid water is zo groot dat huizen toch onder dreigen te lopen. Vanochtend is het gevaar nog niet geweken.

Kans op aardverschuivingen

Ook bij de Oostenrijkse grens in Crna na Koroskem zijn nieuwe evacuaties geweest. Meerdere dorpen worden daar bedreigd door aardverschuivingen.

De Sloveense autoriteiten verwachten dat de regen vandaag afneemt, maar dat er nieuw gevaar ontstaat door aardverschuivingen. In het hele land zit zo veel vocht in de grond, dat grond op hellingen zomaar kan gaan schuiven. Geologen waarschuwen mensen om goed te letten op scheuren en verzakkingen, ook in gebouwen.

Dit zijn verwachtingen in kleurcodes van het Sloveense KNMI voor vandaag en morgen (swipe):

  • arso.gov.si
  • arso.gov.si

Slovenië heeft sinds donderdag te maken met overstromingen. Huizen, bruggen en wegen zijn verwoest. Premier Golob spreekt van de ergste natuurramp in de Sloveense geschiedenis. Hij schat dat er voor zeker een half miljard euro schade is.

Ook het toerisme is getroffen. Meerdere campings zijn verwoest. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn zo'n 850 Nederlanders in het gebied geholpen. Met een aantal landgenoten in het gebied is nog geen contact geweest, volgens het ministerie waarschijnlijk doordat hun telefoon niet opgeladen is of doordat ze geen verbinding kunnen krijgen. Hoeveel Nederlandse vakantiegangers in het gebied verblijven, kan Buitenlandse Zaken niet precies zeggen.

Bussen naar Nederland

De meeste gestrande Nederlanders verblijven in de plaats Rečica ob Savinji, meldt de Nederlandse ambassadeur Johan Verboom die naar het gebied is afgereisd. Ze zijn opgevangen in een school. Velen zijn volgens de ambassadeur al naar huis vertrokken.

"Voor zover ons bekend zijn op dit moment alle Nederlanders veilig", aldus Verboom. "Er zijn nog wel mensen die problemen hebben, bijvoorbeeld omdat ze alles zijn kwijtgeraakt. Maar gelukkig is er geen direct gevaar meer."

Alarmcentrale SOS International meldt dat 85 Nederlanders in het getroffen gebied vandaag worden opgehaald met bussen. Die vertrekken vanavond richting Nederland.

Het noodweer heeft aan zeker vier mensen het leven gekost, onder wie twee Nederlanders. Het gaat om een vader (52) en zoon (20) uit Gouda.

Leven gered

Ambassadeur Verboom zegt schrijnende verhalen te hebben gehoord van Nederlanders die door de overstromingen werden getroffen.

"Een gezin vertelde een hartverscheurend verhaal waarbij ze met hun kinderen in een tent lagen toen het water om vier uur 's nachts plotseling naar binnen stroomde. Ze vluchtten vervolgens zo snel mogelijk met de auto, maar moesten die auto uiteindelijk achterlaten. Gelukkig vonden ze een hoger gelegen punt waardoor ze hun leven hebben kunnen redden. Het is een wonder dat er niet meer levens verloren zijn gegaan."

Dit zijn beelden van het noodweer van gisteren:

Premier Slovenië: dit is een record-overstroming

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl