Overstromingen in Medvode, Slovenië
NOS NieuwsAangepast

Zeker 85 Nederlanders worden gerepatrieerd uit Slovenië

Alarmcentrale SOS International meldt dat 85 Nederlanders die in het door noodweer getroffen gebied in Slovenië verblijven zullen worden gerepatrieerd. Zondagochtend zullen er bussen aankomen in het noorden van Slovenië, zondagavond keren de bussen met de Nederlanders weer terug. Het noodweer van de afgelopen dagen heeft aan vier mensen het leven gekost, onder wie twee Nederlanders.

Slovenië heeft sinds enkele dagen te maken met enorme regenval. Hevige overstromingen op donderdag en vrijdag hebben wegen, bruggen en huizen compleet verwoest. Ook veel campings zijn onder water komen te staan. De Sloveense weerdienst zegt dat in minder dan een dag de verwachte hoeveelheid regen voor de maand augustus is gevallen.

'Ergste natuurramp'

"De ergste natuurramp in de Sloveense geschiedenis", zo omschrijft premier Golob de situatie in zijn land. De schade wordt volgens de premier geschat op zo'n 500 miljoen euro.

Vrijdag werd bekend dat er twee Nederlanders om het leven zijn gekomen als gevolg van de overstromingen. Het gaat om een vader (52) en zoon (20) uit Gouda. Ook vandaag was het ministerie van Buitenlandse Zaken druk bezig contact te zoeken met enkele vermiste Nederlanders in Slovenië.

Omdat door alle overstromingen de verbindingen in het land plat liggen is het moeilijk om contact met mensen te leggen. Inmiddels heeft Buitenlandse Zaken contact gehad met de vermiste Nederlanders, maar wordt er nog altijd geprobeerd om enkele andere Nederlanders in het getroffen gebied te bereiken.

Inwoners en toeristen hebben veel last van de overstromingen. De Nederlandse Karin Jipping vertelt over de situatie:

Nederlanders overvallen door noodweer in Slovenië

De infrastructuur van het gebied is zwaar getroffen door de overstromingen, in het noorden van het land is een klein plaatsje in een vallei volledig afgesneden van de omgeving. Hulpgoederen worden daar per helikopters naartoe gebracht. Zaterdagavond brak er in het oosten van het land ook een dam door, zo meldt het Sloveense persbureau STA.

In tien plaatsen worden mensen geëvacueerd. Onduidelijk is om hoeveel mensen het gaat. Volgens de burgerbescherming is de evacuatie noodzakelijk "om mogelijke slachtoffers te voorkomen". De hulpdiensten proberen de dam met betonblokken te dichten.

Hulp vanuit buitenland

President Pirc Musar bezocht vandaag getroffen gebieden en bedankte de hulpdiensten voor hun werk. Pirc Musar zei dat er in twee dagen tijd meer dan 3000 incidenten zijn geregistreerd in 145 van de 212 gemeenten in Slovenië. Meer dan honderd mensen zijn per helikopter geëvacueerd.

"De cijfers tonen de verschrikkelijke omvang van deze catastrofe die Slovenië sinds zijn onafhankelijkheid nog nooit heeft meegemaakt", aldus de president.

Verschillende buurlanden hebben Slovenië al hulp aangeboden, de Sloveense overheid heeft aangegeven ook een beroep te doen op het Solidariteitsfonds van de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl