Arib: 'Tot op dag van vandaag is mij niet bekend waar ik van beschuldigd word'
Oud-Kamervoorzitter Khadija Arib zegt "tot op de dag van vandaag" nog steeds niet te weten waar ze precies van beschuldigd wordt. In het VPRO-programma Zomergasten kwam haar vertrek van vorig jaar ter sprake. Arib stapte in oktober op na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag.
Arib zat 24 jaar in de Tweede Kamer. Tussen 2016 en 2021 was ze voorzitter. Eind september vorig jaar lekte uit dat het dagelijks bestuur van de Kamer (het presidium) haar onderzocht vanwege grensoverschrijdend gedrag tijdens haar voorzitterschap.
Het presidium had twee anonieme brieven ontvangen. Daaruit kwam het beeld naar voren dat er onder Arib mogelijk sprake is geweest van "een zeer onveilige werkomgeving" voor ambtenaren. Ze zou misbruik hebben gemaakt van haar positie en mensen gekleineerd hebben.
'Voor de trein gegooid'
Arib sprak in oktober vorig jaar direct al van een "dolksteek door huidig Kamervoorzitter Bergkamp" en van "aanvallen op mijn waardigheid".
In Zomergasten herhaalde ze de kritiek op het onderzoek en de kritiek op Bergkamp:
Ze stelt dat ze voor "een trein gegooid" is terwijl het onderzoek nog steeds niet voltooid is en niets opgeleverd heeft. Ook spreekt ze van een "enorm circus" dat door Bergkamp is opgetuigd terwijl ze "na bijna een jaar nog altijd niet weet wat de precieze beschuldigingen inhouden".
Onder Kamervoorzitters als Verbeet of Weisglas was het "nooit zo gelopen", denkt ze. "Bergkamp had geen bevoegdheid dit onderzoek zo te starten." Ook zegt Arib dat er al voor haar vertrek documenten verzameld werden terwijl ze nog Kamerlid was. "Die stukken wil ik gewoon hebben".
Een woordvoerder van Bergkamp zegt desgevraagd dat de voorzitter niet gaat reageren zolang het onderzoek nog loopt. "Het presidium heeft verschillende brieven aan de Kamer gestuurd met toelichting. Daar laten we het bij."
Reorganisatie
Volgens Arib heeft de opdracht die ze kreeg om de ambtelijke organisatie van de Kamer te reorganiseren een belangrijke rol gespeeld. Zomergasten-presentator Theo Maassen vroeg of mensen soms meer moeite gehad kunnen hebben met haar omgangsvormen dan ze zelf in de gaten had. Ze kan dat niet zeggen, omdat "tot nu toe alles anoniem is gemeld".
Arib zei verder "nog nooit met deuren gegooid" of "tegen iemand geschreeuwd" te hebben. In de Kamer ontstond vorig jaar onrust over het onderzoek naar Arib. Nadat Bergkamp in een verhit debat namens het presidium verschillende toezeggingen over de onderzoeksopzet had gedaan kreeg ze van kritische fracties het voordeel van de twijfel en kon het onderzoek doorgaan .
Formeel heeft het presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer bestaande uit acht Kamerleden, daar geen toestemming voor nodig, maar Bergkamp had na alle ophef behoefte aan steun.
Nog wel lid van PvdA
Het is nog onduidelijk wanneer het onderzoek naar Arib is afgerond, zo liet een woordvoerder begin juli aan de NOS weten.
In Zomergasten liet Arib verder doorschemeren dat ze niet denkt aan een terugkeer naar de Tweede Kamer of het kabinet. Maar "politiek is breder dan de Kamer of een partij" aldus Arib, zonder dat concreet werd wat haar plannen op dat vlak kunnen zijn.
Wel is ze nog lid van de PvdA. "Veel leden dragen die partij. Ik heb veel steun gehad van de leden en uit loyaliteit naar hen ben ik nog lid." Niet alleen van partijleden, ook uit de samenleving kreeg Arib de afgelopen maanden steun. Ze zei niet te weten of ze zich zonder dat staande had kunnen houden.