NOS Nieuws

Wekdienst 4/8: Uitspraak vergismoord buurthuis • Johan Cruijff Schaal aftrap voetbalseizoen

Goedemorgen! Vanmiddag doet de rechtbank in Amsterdam een uitspraak voor de vergismoord op de stagiair in een buurthuis die in 2018 omkwam. En vanavond begint het seizoen voor de landskampioen Feyenoord en de bekerwinnaar PSV met de strijd om de Johan Cruijff Schaal in de Kuip.

We beginnen met het weer: eerst is het nog bewolkt met buien, vanmiddag mogelijk ook met onweer. Later wordt het droger. Het wordt 19 tot 22 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag krijgen twee mannen, Randell D. en Emylio G. te horen of zij levenslag krijgen. Ze worden verdacht van de schietpartij in een buurthuis in Amsterdam in 2018, waarbij Mohamed Bouchikhi om het leven kwam, een stagiair die niet het doelwit was van de daders.
  • Er komt een uitspraak in de zaak tegen de Russische oppositieleider Navalny wegens 'extremisme'. Hij kan veroordeeld worden tot 20 jaar extra gevangenisstraf, terwijl hij al een straf van 11,5 jaar uitzit.
  • En Feyenoord en PSV staan vandaag in De Kuip voor de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De wedstrijd markeert de traditionele aftrap van het nieuwe voetbalseizoen.

Wat heb je gemist?

Voormalig president Trump is in de rechtbank van Washington D.C. voorgeleid voor een reeks aanklachten die gaan over zijn pogingen om de verkiezingsuitslag van 2020 te manipuleren en de bestorming van het Capitool. Trump is aangeklaagd op verdenking van samenzwering met het doel om aan de macht te blijven.

Zoals verwacht bepleitte Trump zijn onschuld. Na afloop van de zitting noemde hij het een treurige dag voor het land. Een advocaat van de oud-president stelde dat de rechtszaak zelf een poging is om de komende presidentsverkiezingen te beïnvloeden.

Trump riskeert meerdere jaren cel als hij schuldig wordt bevonden. De volgende zitting is op 28 augustus.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ruim vier maanden na de invoering van statiegeld op blikjes worden er week na week meer ingeleverd, maar in veel plaatsen merken ze ook negatieve gevolgen: meer zwerfafval op straat.

"Heel veel zakken worden opengescheurd. Dat gebeurde eerst al door vogels die op zoek waren naar voedsel, maar nu doen mensen het ook, op zoek naar blikjes en flessen voor statiegeld", legt vuilnisman Ernst Bosman uit. "Soms trekken ze zelfs die zak eruit en dumpen ze alles op de grond."

Daarvoor bedenken steden nieuwe oplossingen, bijvoorbeeld een doneerring om afvalbakken.

Vuilnismannen merken dat niet iedereen snapt waar de ringen voor dienen:

Statiegeldrekje moet omspitten van vuilnisbakken tegengaan

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl