Biniam Girmay
NOS Wielrennen

Val in San Sebastián kost Girmay WK op de weg

Wielrenner Biniam Girmay zal komende zondag niet meedoen in de strijd om de wereldtitel op de weg. De Eritreeër kwam onlangs hard ten val in de Clásica San Sebastián en heeft zich afgemeld voor de race in Glasgow.

De 23-jarige renner van Intermarché-Circus-Wanty ging zaterdag met een snelheid van meer dan zestig kilometer per uur tegen de vlakte en heeft last van kneuzingen en pijn in zijn heup. Door het parcours in Glasgow, dat het profiel heeft van een voorjaarsklassieker, behoorde Girmay tot een van de kanshebbers op de zege.

"Uiteraard ben ik erg teleurgesteld dat ik mij moet terugtrekken voor het WK, dat sinds afgelopen winter een hoofddoel voor mij was dit seizoen", aldus Girmay in een verklaring op de site van zijn ploeg. "Ik had een goed gevoel na de Tour de France, maar mijn valpartij veroorzaakte te veel pijn."

Afgezien van zijn blessure was het nog maar de vraag of Girmay überhaupt mee had kunnen doen in Glasgow. Zijn visumaanvraag, en dat van drie landgenoten, is geweigerd, meldt GCN News.

Waarom Girmay en zijn ploeggenoten Natnael Tesfatsion, Merhawi Kudus, en Amanuel Ghebreigzabhier een visum zou zijn geweigerd, is niet duidelijk. Zij kunnen een nieuw verzoek indienen, maar het wordt een race tegen de klok om dat op tijd te regelen.

Kudus en Ghebreigzabhier zijn tot en met woensdag nog actief in de Ronde van de Ain en moeten daarna nog terugreizen naar hun woonplaatsen Andorra en San Marino om een eventuele nieuwe aanvraag in te dienen.

Biniam Girmay (l) werd in 2021 tweede op het WK voor junioren, achter Filippo Baroncini (m) en voor Olav Kooij

Afrikaanse renners hebben wel vaker problemen om een geldig visum te krijgen, totdat zij zich gevestigd hebben in een Europees land. Girmay woont tegenwoordig in San Marino. Daardoor kan hij binnen Europa vaak gebruikmaken van de Verdragen van Schengen, waarin is afgesproken dat inwoners van Europa vrij kunnen reizen.

Het Verenigd Koninkrijk en dus ook Schotland neemt geen deel aan die verdragen, waardoor de Eritreeërs alsnog een apart visum nodig hebben.

De kans is vooralsnog groot dat Eritrea met slechts drie renners aan de start kan verschijnen. Natnael Berhane, Henok Mulubrahn, en Dawit Yemane kregen wel een visum.

Geschiedenis herhaalt zich

Mochten de Eritreeërs er niet in slagen op tijd een visum te krijgen, dan herhaalt de geschiedenis zich. Vorig jaar miste de Amerikaan Lawson Craddock het wereldkampioenschap in Australië, ook vanwege een geweigerd visum. Zijn tweede aanvraag werd twintig minuten te laat goedgekeurd, waardoor hij zijn vliegtuig miste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl