NOS Wielrennen

Girmay hervindt vorm vlak voor Tour-debuut en klopt Démare en Van Aert in Zwitserland

Girmay sprint naar de winst in tweede etappe Ronde van Zwitserland

In aanloop naar zijn debuut in de Tour de France heeft Biniam Girmay laten zien dat hij weer in goede vorm verkeert. De Eritreeër van Intermarché-Circus-Wanty won de massasprint in de tweede etappe van de Ronde van Zwitsersland.

In een lange sprint kwam Girmay uit het wiel van Wout van Aert, die heel vroeg aanzette. De Belg van Jumbo-Visma moest ook Arnaud Démare voorlaten en werd derde. Mike Teunissen, die ploeggenoot Girmay vooraan afzette, was op de negende plaats de beste Nederlander in de daguitslag.

Vandaag was slechts een van de twee kansen voor sprinters in de Ronde van Zwitserland. De rittenkoers van acht etappes begon gisteren met een tijdrit waarin Stefan Küng te sterk was voor Remco Evenepoel en Van Aert.

De Zwitser Küng behoudt zijn leiderstrui. Door de bonificatieseconden komt Van Aert iets dichterbij. Hij geeft zes seconden toe in het algemeen klassement op Küng, één tel meer dan Evenepoel.

In de heuvelachtige etappe over 173 kilometer ontstond al direct een kopgroep van twee renners. De Zwitserse routinier Michael Schär en de jonge Canadees Nick Zukowsky begonnen aan een kansloze missie, want het peloton gaf hen nooit meer dan vier minuten marge.

Massale valpartij

Met nog 23 kilometer te gaan werden de twee ingerekend. Kort daarvoor deed er zich een grote valpartij voor, waarbij het halve peloton betrokken was. Onder anderen Koen Bouwman (Jumbo-Visma) en de Australische sprinter Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck) lagen op het asfalt.

De meeste gevallen renners keerden weer terug in het peloton, dat ging sprinten om de zege. Girmay timede zijn versnelling het best en liet tientallen fans uit Eritrea met hun vlaggen en paraplu's juichen.

Tweede zege van seizoen

De 23-jarige Girmay kende vorig jaar zijn doorbraak met een zege in Gent-Wevelgem en een etappewinst in de Giro d'Italia. Op het podium in Italië schoot hij de champagnekurk in zijn oog. Dat leverde hem een blessure op waardoor hij de Giro op uiterst ongelukkige wijze moest verlaten.

Daarna kwakkelde Girmay lange tijd met zijn vorm. Alleen in de Ronde van Valencia wist hij in februari nog een rit te winnen. In het voorjaar kon hij zich niet onderscheiden, onder meer door een zware valpartij in de Ronde van Vlaanderen.

Die val hield hem twee maanden uit koers, maar maandag liet Girmay zien dat hij helemaal klaar is voor de Tour de France die op 1 juli begint.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl