Attenzione! Spumante! Girmay krijgt kurk in oog en moet naar ziekenhuis

De spumante die Biniam Girmay kreeg na zijn historische ritwinst in de Giro d'Italia heeft nadelige gevolgen. De kurk die bij het vreugdemoment in zijn oog schoot, zorgde voor een blessure die de Eritreeër de rest van de koers doet missen.

"Om het risico op uitbreiding van de bloeding en oogboldruk te verkleinen, wordt het ten zeerste aangeraden om intensieve inspanningen vermijden", zegt ploegarts Piet Daneels. "Onze prioriteit gaat naar een volledige genezing van het letsel en daarom hebben we in samenspraak met Biniam en de sportieve directie besloten dat hij niet meer aan de start van de elfde rit zal verschijnen."

Twee keer eerder liep eenzelfde soort incident maar net goed af, toen ritwinnaar Mathieu van der Poel de kurk na de eerste etappe al hard tegen zijn hoofd kreeg en datzelfde onheil Koen Bouwman een paar dagen later maar net bespaard bleef. Girmay werd echter vol in het linkeroog getroffen en moest naar het ziekenhuis.

Succes in Gent-Wevelgem en bij Giro-debuut

De renner van Intermarché-Wanty-Gobert won eerder dit voorjaar als eerste zwarte Afrikaan de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem. Dinsdag klopte de 21-jarige Girmay bij zijn Giro-debuut Van der Poel in de eindsprint van de tiende etappe.

Biniam Girmay ANP

De vreugde was echter van korte duur. De ploegarts vreesde al voor het ergste scenario, nadat Girmay aan zijn verwondingen was behandeld. En die zorgen bleken dus niet ongegrond.

"De overwinning van Biniam heeft dan ook een intens gevoel van euforie binnen ons team teweeggebracht", aldus sportdirecteur Valerio Piva van Intermarché-Wanty-Gobert. "Het nieuws over het incident kwam aan als een koude douche, maar intussen is Biniam terug in ons midden en hebben we de overwinning samen kunnen vieren."

STER reclame