NOS Wielrennen

'Overweldigde' Tourwinnaar Vollering sterker door twijfels: 'Je blijft checken'

Als ze vanavond het glas heft met haar ploeggenoten, dan komt misschien het besef wat ze gedaan heeft. Nu vindt Demi Vollering het nog lastig om zich te realiseren dat ze de Tour de France heeft gewonnen. "Ik heb nog een beetje rust nodig om het te beseffen."

Kort na de finish was het besef nog niet ingedaald, dat gebeurde pas bij de podiumceremonie een klein beetje. "Ik schrok wel een beetje van hoeveel mensen er stonden. Was een beetje overweldigd", kijkt ze terug. "Ik word nu een beetje geleefd. Maar vanavond als we met het team proosten met champagne dan ga ik het wellicht wel beseffen."

Vollering hield het geel op de slotdag vrij eenvoudig vast. Toch heeft de eindwinnaar wel degelijk haar twijfels gekend. "Tuurlijk heb ik ook wel getwijfeld. Dat is niet gek. Maar twijfel maakt je ook sterker. Want dan blijf je alles checken of je alles goed doet en je blijft hard werken."

Vollering gehuldigd als Tourwinnaar: 'Hoop dat we veel meiden en vrouwen geïnspireerd hebben'

Vollering verdedigde haar gele trui met verve in de slotetappe van de Tour de France Femme. Ze werd tweede achter achter haar ploeggenote Marlen Reusser, maar eindigde voor haar concurrenten voor de eerste plek. Vollering had zich voorgenomen om een sterke tijdrit te rijden, zei ze na afloop.

"Ik had vooraf natuurlijk doelen en dat was de rit van gisteren naar de Tourmalet, maar ik wilde ook een goede tijdrit rijden. Ook met het oog op de toekomst. Bijvoorbeeld voor het WK", zei de renster uit Pijnacker. Op de vraag of er vanavond een groot feest op haar te wachten staat is ze duidelijk. "Ja, dat denk ik wel."

'Super zuur'

De grootste rivaal van Vollering was vooraf Annemiek van Vleuten. Maar tijdens de rit naar de Tourmalet werd al snel duidelijk dat Van Vleuten niet mee kon met Vollering. Vandaag, in de tijdrit, verspeelde Van Vleuten zelfs haar podiumplek. "Super zuur", noemt Van Vleuten dat.

Van Vleuten verliest podiumplaats: 'Weet niet wat ik onder de leden heb, superzuur'

"De ploeg heeft de hele week voor me gewerkt. Ik weet niet wat ik onder de leden heb, maar ik ben niet de Annemiek die ik kan zijn." En dat is zichtbaar een teleurstelling voor de renster die haar laatste Tour reed. Van Vleuten voelde zich niet goed op de Tourmalet, al is ze niet echt ziek zegt ze.

Ze vindt het missen van het podium "jammer", maar weigert om met een negatief gevoel terug te kijken op de Tour. "Ik heb de eerste editie gewonnen. Dus de Tour houdt een hele goede plek in mijn hart."

Trotse Kastelijn

Voor Yara Kastelijn was het een mooie Tour. Ze won een etappe en daar kwam op de laatste dag van de Tour nog het rode rugnummer voor meest strijdlustige renner bij. En daar is ze trots op.

Kastelijn krijgt prijs voor de strijdlust en is 'toch wel trots': 'Vooraf voor getekend'

Kastelijn noemt het "toch wel iets bijzonders" dat ze het rode rugnummer heeft gekregen. "Ik zie dit als een prijs voor het hele team. Ik heb mooie resultaten gehaald, maar was de laatste twee dagen moe." Een valpartij op vrijdag was daar ook debet aan.

Zo houdt Kastelijn, die zaterdag de bolletjestrui voor beste klimmer moest afstaan aan Katarzyna Niewiadoma , toch een goed gevoel over aan de Tour. "Ik had de power niet om die trui nog binnen te slepen. " Uiteindelijk overheerst de trots.

Kijk hier interviews met Lotte Kopecky, Marlen Reusser en Riejanne Markus:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl