Demi Vollering in de gele trui
NOS Wielrennen

'Gele' Vollering opgelucht: 'Ik zeg wel steeds dat ik geen stress voel, maar die is er wel'

Of er een last van de schouders van Demi Vollering was afgevallen, nadat ze als eerst de mistige Tourmalet op kwam fietsen? "Ja, pff...", stamelde ze. De opluchting spatte ervan af.

De 26-jarige renster uit Pijnacker liet alle concurrenten (onder wie Annemiek van Vleuten) achter zich in de zevende etappe in de Tour de Femmes. Met nog één etappe voor de boeg pakte ze met een ruime voorsprong de gele trui.

Vollering na machtsgreep op Tourmalet: 'Familie en vrienden gaven me alle kracht'

Voor de de start van de Tour was Vollering topfavoriet voor de eindzege. Vandaag moest het gebeuren, met twee imposante beklimmingen. Eerst de Col d'Aspin (eerste categorie) en finishen op de Tourmalet (buitencategorie).

"Ik zeg wel de hele tijd dat ik niet zoveel stress voel, maar die is er wel ergens in je lichaam", was Vollering openhartig. "Je moet het eerst maar eens waarmaken, het is altijd spannend. Je bent altijd bang ergens stil te vallen, maar dat deed ik gelukkig niet vandaag.

Even daarvoor op de Col d'Aspin voelde Vollering al "dat het goed zat". Van Vleuten demarreerde, ze volgde probleemloos.

Van Vleuten realistisch na koninginnenrit: 'Was gewoon niet goed genoeg'

Van Vleuten voelde zich ook goed. Althans, toen nog wel. "Achteraf was het niet goed als je niet de beste benen hebt, maar op dat moment voelde ik me wel goed", zei de winnares van vorig jaar.

"Ik had vertrouwen om het af te maken, ben wat ouder en wat taaier. Maar uiteindelijk was het niet goed genoeg. Als ik kijk naar tegenstanders, hoe goed die waren, die kan ik normaal lossen."

Op z'n Dumoulins

Na de versnelling van Van Vleuten bleef er een kopgroep van drie over. Na de Aspin rook Katarzyna Niewiadoma haar kans. De Poolse ging ervandoor en reed weg bij Van Vleuten en Vollering, die slechts oog voor elkaar hadden en beiden niet van plan waren om het ontstane gat dicht te rijden. Daardoor konden teamgenoten van Vollering weer aansluiten.

Samenvatting etappe 7: Vollering heerst op Tourmalet en neemt voorschot op Tourzege

Tijdens de beklimming van de Tourmalet versnelde Vollering. En Van Vleuten kraakte. "Ik wilde er op z'n Tom Doumoulins weer heen fietsen", vertelt Van Vleuten. "Ik hoopte dat zij iets stilviel, maar eigenlijk merkte ik daarvoor al dat ik geen goede benen had."

Familie en vrienden gaven kracht

Vollering, die eigenlijk al heel vroeg op de Tourmalet had willen aanvallen, ramde door. "Ik wilde al vroeg gaan, maar de ploeg zei dat ik rustig moest blijven", vertelde ze. Op de Tourmalet loste ze eerst Van Vleuten, daarna fietste ze de ontsnapte Niewiadoma voorbij.

Familie en vrienden van Vollering, die er in groten getale op de Tourmalet stonden, sleepten de renster van SD-Worx er vervolgens door. "Die zag ik onderweg allemaal, dat gaf wat afleiding. Ze gaven me alle krachten vandaag", aldus een trotse Vollering.

De zware etappe eiste veel slachtoffers. Zo stapte Marianne Vos af. Voor sprintster Charlotte Kool was het helemaal een zure dag: ze kwam twee minuten te laat binnen. Doodop werd ze opgeraapt vlak over de finishlijn. Haar Tour zit erop.

"Het was echt heel erg, vooral deze laatste klim. Ik kon niet harder. Deze hele week heb ik al veel gegeven, het is op denk ik."

'Eenzame strijd'

"Met nog tien kilometer te gaan, moest ik de grote groep laten gaan. Het was een eenzame strijd", zegt Kool, die wist hoeveel tijd ze op de klim nog had. "Ik ging zo hard als ik kon. Dit was alles wat erin zat."

Of ze het oneens is met de beslissing om in deze Tour twee loodzware bergen te beklimmen met het peloton? "Nee, tuurlijk niet. Het hoort erbij, maar ik moet alleen nog wat sterker worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl