Carlos Sainz in actie in de verregende training
NOS Sport

Sainz snelste in verregende eerste training GP België, geen tijd voor Verstappen

Carlos Sainz heeft vrijdagmiddag de snelste tijd neergezet in een natte eerste vrije training voor de Grand Prix van België. Veel rondes werden er echter niet gereden in de oefensessie, want het kwam met bakken uit de hemel op het circuit in de Ardennen.

Aan het begin van de sessie reed er meteen een aantal rijders naar buiten op regenbanden. Na een paar minuten verergerde de regen, waarna de teams ervoor kozen om even niet verder te rijden. Alexander Albon miste kort daarvoor nog de laatste bocht. Hij verremde zich en schoot een stukje rechtdoor.

Een kwartier later werden de omstandigheden er iets beter op en kwamen de meeste rijders het circuit op. Sommige coureurs kozen om met de regenbanden te trainen, anderen kozen voor de intermediates, banden met iets minder profiel voor minder natte omstandigheden.

Pierre Gasly was de volgende die van de baan schoot, maar hij kon zonder problemen zijn weg vervolgen. Ook Zhou Guanyu gleed even van de weg.

Probleem voor Sargeant

Na een halfuur werd de rode vlag gezwaaid na een crash van Logen Sargeant. De Amerikaan zei op de radio 'niet te kunnen sturen' omdat er iets gebroken was. Vanaf de onboardcamera leek het er inderdaad op, want de bolide gaf geen enkele reactie op stuurbewegingen van de Amerikaan.

Circuit in België

Tijdens de neutralisatie begon het weer harder te regenen. Ondanks dat de baan weer vrijgegeven werd, gingen maar weinig rijders het circuit op. Met nog ruim twaalf minuten te gaan waren het de Red Bulls van Sergio Pérez en Max Verstappen die op intermediates een proefrondje reden. Verstappen zette geen enkele rondetijd neer.

Later volgden ook de Aston Martins van Fernando Alonso en Lance Stroll, maar alle coureurs kwamen na één omloop alweer naar de pitstraat. In de slotminuten reden er nog enkele andere rijders naar buiten, ook voor een enkel rondje.

Meer regen op komst

Uiteindelijk zetten vijftien coureurs een rondetijd neer. Veel zegt de tijdenlijst echter niet, aangezien de omstandigheden slecht waren en de intensiteit ook nog voortdurend veranderde.

Later vandaag vindt, als de regen geen roet in het eten gooit, de kwalificatie plaats. De uitslag van deze kwalificatie bepaalt de startgrid voor de race van zondag.

Mocht de kwalificatie geen doorgang kunnen vinden, wordt de WK-stand als startvolgorde gebruikt. Vanwege de gridstraf voor Verstappen, die hij kreeg vanwege een versnellingsbakwissel, zou dat betekenen dat hij de race als zesde aan moet vangen.

Morgen staan de sprintkwalificatie en de sprintrace op het programma. Maar ook voor de komende dagen wordt er veel regen voorspeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl