Pierre Gasly knielt donderdag op de plek waar zijn vriend Anthoine Hubert verongelukte
NOS Sport

Gasly zal in Spa nooit zonder pijn rijden: 'Hier de naarste gevoelens ervaren'

Als F1-coureur Pierre Gasly het circuit van Spa-Francorchamps oploopt heeft hij een knoop in zijn maag. Het is de plek waar hij in 2019 zijn goede vriend en collega-coureur Anthoine Hubert verloor.

Sindsdien legt Gasly voor iedere Grand Prix van België een bos bloemen neer op de plek waar zijn boezemvriend verongelukte. Dit jaar riep hij iedereen in de Formule 1 op om hem daarbij te vergezellen.

Dat initiatief van Gasly komt een maand na een nieuw tragisch ongeval op het circuit van Spa. Op 1 juli kwam de Nederlandse autocoureur Dilano van 't Hoff tijdens een regenachtige FREC-race om het leven.

Daardoor laaide de discussie over de gevaren van het circuit in de Belgische Ardennen weer op.

Haat-liefde

Maar als Gasly donderdagavond met een bos bloemen in de hand naar de bochtencombinatie Eau Rouge/Raidillon wandelt, is hij met dat debat niet zo bezig. In de stromende regen knielt hij neer en denkt hij dan terug aan zijn vriend Hubert.

Om hem heen staat donderdag een groot gedeelte van het F1-personeel - coureurs, teambazen en monteurs - verzameld. Na een wandeling over het circuit wordt een minuut stilte gehouden. Ook de nabestaanden van Hubert en Van 't Hoff zijn erbij. Het verdriet is voelbaar.

Formule 1-coureurs brengen eerbetoon in Spa aan omgekomen collega Hubert

Gasly legt uit hoe klein de racewereld relatief is. Zeker de Formule 1 is vergeleken met een sport als voetbal eigenlijk een minuscule biotoop. Iedereen kent elkaar.

"Met een circus van een paar honderd man reizen we ieder jaar de wereld over", legt de Alpine-coureur uit. "Ons wereldje is wat dat betreft uniek. Dat we hier met z'n allen staan is heel belangrijk. We moeten deze talenten, die ons veel te vroeg zijn ontvallen, blijven herdenken."

Voor Gasly is het ieder jaar weer een opgave om in Spa te zijn. "Ik ben een emotioneel persoon en dit is de plek waar ik de naarste gevoelens van mijn leven heb ervaren. En tegelijkertijd is het mijn vanuit sportief oogpunt een van mijn favoriete circuits. Dat is heel dubbel: een haat-liefde-verhouding."

Gebrek aan zicht

Gasly is zeker niet de enige autocoureur wiens racehart sneller gaat kloppen van het circuit van Spa-Francorchamps. De razendsnelle bochten en hoogteverschillen staan garant voor spektakel. Maar na het ongeluk van Van 't Hoff is iedereen er het er ook over eens dat er moet worden nagedacht over de veiligheid.

Over de vraag of die bochtencombinatie Eau Rouge/Raidillon aangepast moet worden zijn de meningen verdeeld. Yuki Tsunoda van AlphaTauri vindt bijvoorbeeld van wel.

Formule 1-coureurs verschillen van mening over bochten en regen in Spa

Maar het belangrijkste is volgens de coureurs dat er niet meer wordt geracet als de regen dusdanig hard is dat hun zicht wordt beperkt. Dat adviseerde de 20 rijders in aanloop naar deze Grand Prix ook aan de autosportfederatie FIA. De 'spray', de wolken regenwater die achter de wagens opspringen, maakt veilig racen simpelweg onmogelijk.

Zo staat Gasly er dus ook in. Bij harde regen moet de GP worden uitgesteld of afgelast, zoals ook in 2021 gebeurde. "Het gaat echt om de zichtbaarheid in de race op zondag. Tijdens de kwalificatie is er meestal weinig aan de hand; dat is iets heel anders dan met twintig man over de baan racen zonder zicht."

"De wedstrijdleiding moet daarbij op het gevoel van de coureurs afgaan. Op die manier werd in 2021 ook de goede beslissing genomen."

Nat weekend

Dit weekend zou het tijdens de sprintrace op zaterdag en de race op zondag zomaar flink kunnen regenen in Spa. Als de harde beslissing moet worden genomen om niet te racen, dan is dat maar zo, vindt Gasly. "Ik houd van regenraces, je hebt meer kansen om in te halen en de spanning is enorm. Maar het moet veilig, zeker hier in Spa."

Vanmiddag om 13.30 uur scheert Gasly in de eerste training voor de GP op hoge snelheid voorbij de plek waar hij donderdag het boeket bloemen neerlegde. "Het is ieder jaar weer zwaar, maar je moet het accepteren. Ik ben in ieder geval blij dat ik met het eerbetoon iets bijzonders heb kunnen organiseren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl