Ook Zeeuwse stroomnetwerk zit vol, grootverbruikers komen op wachtlijst
Grote bedrijven in Zeeland kunnen voorlopig geen nieuwe stroomaansluiting krijgen. Het elektriciteitsnet is vol, meldt netbeheerder Tennet. Grootverbruikers die hun bestaande aansluiting willen uitbreiden moeten wachten, evenals nieuwkomers. Voor huishoudens en kleinere bedrijven is er nog wel plek op het stroomnet.
Door de groeiende vraag naar waterstoffabrieken, grote batterijen en de elektrificatie van de industrie kan de vraag naar meer stroomtransport niet meer worden bijgebeend, zegt Tennet.
Op dit moment ligt er bij de netbeheerder een aanvraag van 3,5 gigawatt aan extra vermogen. "Dat is vergelijkbaar met acht keer het huidige verbruik en drie keer het huidige vermogen van de provincie Zeeland", zegt Eefje van Gorp van Tennet in het NOS Radio 1 Journaal.
Wachtlijst
Het huidige hoogspanningsnet in de provincie is niet ontworpen voor deze verduurzaming. Er wordt ondertussen gewerkt aan een uitbreiding, maar de vraag naar meer elektriciteit gaat veel sneller dan dat het net kan worden uitgebreid, aldus Tennet.
Vanaf vandaag komen grootverbruikers die een aansluiting of een uitbreiding willen op een wachtlijst te staan. Dit geldt voor alle grootverbruikers in de provincie, ook aangesloten klanten op het regionale elektriciteitsnet van netbeheerder Stedin.
Volgens Van Gorp is het goed mogelijk dat bedrijven nog jaren kunnen wachten. Zo kunnen bedrijven in de omgeving van Schouwen-Duiveland tot 2028 op de wachtlijst staan, omdat daar momenteel wordt gewerkt aan een nieuwe hoogspanningsverbinding, die naar verwachting rond 2027 of 2028 af is. "Maar voor de rest van de provincie kan het wel tien jaar duren", aldus Van Gorp.
We gaan steeds meer elektriciteit gebruiken en ook de duurzame opwekking van stroom groeit gestaag. Het hoort allemaal bij de energietransitie. Maar het stroomnet is er nog lang niet klaar voor. Wat zijn de problemen? En vooral: is er een oplossing?
Tennet wil onderzoeken of het zogenoemde 'spitsmijden' een oplossing is voor de korte termijn. Bedrijven krijgen dan het verzoek of ze op piekmomenten minder elektriciteit kunnen verbruiken.
"Het net zit niet altijd vol. Het gaat om een aantal uur in de maand, ongeveer 30 tot 40 uur. Als we met bedrijven op ons net kunnen afspreken dat ze de spits gaan mijden, door geen of minder elektriciteit af te nemen, dan kunnen we weer klanten aansluiten", legt Van Gorp uit.
Stroomnet eerder in andere provincies vol
Ondertussen wordt er gewerkt aan een uitbreiding van het elektriciteitsnet in de provincie. "Daar gaan we de komende tien jaar voor nodig hebben", zegt Martin Martens, regiodirecteur Zeeland bij netbeheerder Stedin, tegen Omroep Zeeland. "Met name het bedrijfsleven zal dit merken." Tennet en netbeheerder Stedin investeren de komende tien jaar zo'n twee miljard euro in die uitbreiding.
Zeeland is niet de eerste provincie waar het elektriciteitsnet aan zijn maximale capaciteit zit. Eerder gebeurde dit al in de provincies Overijssel, Limburg en Noord-Brabant. In de laatste twee provincies bleek het 'spitsmijden' een uitkomst; er kwam op korte termijn weer plek vrij op het net voor nieuwe grootverbruikers.
Provincie met netbeheerders in gesprek
Gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland zegt te balen van het overvolle stroomnet. "In Zeeland hebben we behoorlijk wat industrie, zoals bijvoorbeeld chemiebedrijf Dow in Terneuzen en de havens. Daar wordt behoorlijk wat energie verbruikt", zegt hij. "Je zet in op de verduurzaming, je zet in op energietransitie en een gezonde economie. Dan is dit heel slecht nieuws."
Ook de Zeeuwse tak van VNO-NCW maakt zich zorgen. Volgens de werkgeversorganisatie vormt de stop een belemmering voor de doorontwikkeling van het Zeeuwse bedrijfsleven en vestigingsklimaat. Voorzitter Eric de Ruijsscher: "Verduurzaming, groei en vernieuwing van het Zeeuwse bedrijfsleven komen nu in de knel." VNO-NCW Zeeland ziet een oplossing in lokale energie-hubs, waar stroom tussen bedrijven kan worden uitgewisseld. Daar is wel nieuwe regelgeving voor nodig.
De provincie gaat met de netbeheerders in gesprek om te kijken of Zeeland kan helpen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Hij hoopt ook dat de Zeeuwse bedrijven mee gaan doen met het 'spitsmijden'. "Ze zijn er allemaal bij gebaat als ze op korte termijn door middel van het 'spitsmijden' het probleem tot een minimum kunnen beperken."