NOS Sport

Alcaraz is de nieuwe tenniskoning: 'Nog nooit zo'n complete speler gezien'

Alcaraz is de nieuwe tenniskoning: 'Hij heeft alles en beheerst alle slagen'

Hij lijkt voorbestemd de tenniswereld de komende jaren met strakke hand te leiden. Met 20 jaar en 72 dagen was Carlos Alcaraz zondag de op twee na jongste winnaar van Wimbledon, nadat hij in een zinderend duel in vijf sets de 36-jarige Novak Djokovic van zijn 24ste grandslamtitel had afgehouden. Is de machtsovername compleet?

"Hij is de meest complete speler die ik ooit heb gezien", zegt tenniscommentator Jan Roelfs, die voor de NOS de eerste week van Wimbledon op de voet volgde. "Hij heeft alles, beheerst alle slagen, is ontzettend snel, misschien wel de snelste speler die we op dit moment kennen in de internationale tenniswereld."

'Beste van drie werelden gecombineerd'

Djokovic legde tijdens de persconferentie subliem uit wat voor tennisser hij tegenover zich had gehad in de eindstrijd. "Carlos brengt het beste van Roger Federer, Rafael Nadal en mezelf bij elkaar. Hij heeft het beste van drie werelden gecombineerd", zei de 36-jarige Serviër, die zijn eerste ATP-titel in het tennis veroverde toen Alcaraz drie jaar oud was.

Bekijk hieronder de beelden van de Wimbledon-finale tussen Carlos Alcaraz en Novak Djokovic:

Alcaraz stoot Djokovic van Wimbledon-troon in zinderende finale

Waar Djokovic begin juni de toen uiterst nerveuze jonge Spanjaard in de halve finales van het grandslamtoernooi van Roland Garros opvrat, stond er zondag in Londen een tennisser tegenover de ervaren Serviër die na een snelle verloren eerste set de rug rechtte en liet zien over alle eigenschappen te beschikken die nodig zijn om in de voetsporen van de 'grote drie' (Federer, Nadal, Djokovic, red.) te treden.

"Als je kijkt naar het mentale aspect vind ik ook dat deze finale heeft bewezen dat Alcaraz nu al verder is dan Djokovic. En die leek mentaal onverslaanbaar", geeft Roelfs aan. "Hij pakte de tiebreak in de tweede set van Djokovic. Dat was al een stap, want in de tiebreak is Djokovic ongenaakbaar geweest de laatste tijd."

Fenomenaal

Kristie Boogert, oud-proftennisster en al jaren tenniscommentator bij Eurosport, zag een fenomenale Spanjaard aan het werk. "Hij heeft alles in huis. Hij kan verdedigen, kan versnellen, kan naar het net, heeft een slice in huis en hij kan goed serveren. En hij heeft een ongelooflijk goed hoofd op dat lichaam staan. Zijn vechtlust is enorm."

Wimbledon-winnaars Carlos Alcaraz en Marketa Vondrousová tijdens het kampioensdiner op zondagavond

Wimbledon, waar Djokovic de afgelopen jaren met vier titels op rij domineerde, was voor Alcaraz pas zijn vierde grastoernooi. De jonge nummer één van de wereld was op hardcourt en gravel al uitgegroeid tot een serieuze concurrent van de Serviër, op gras maakte hij duidelijk ook een snelle leerling te zijn. Hij won op weg naar Wimbledon ook het grastoernooi van Queen's.

"Het was de vraag of hij het ook op gras zou kunnen", kijkt Boogert terug op het toernooi. "Van Djokovic weten dat hij het kan. Hij is zevenvoudig winnaar, won de voorgaande vier edities. Alcaraz speelt met zoveel passie, zoveel emotie en zoveel explosiviteit dat je je moet afvragen of het lichaam dat wel aankan. Dat heeft hij nu wel bewezen. Hij kan zich aanpassen aan de ondergrond. Dat is ook een wapen van hem."

Toekomst mannentennis

Boogert maakte zich de laatste jaren wel een beetje druk over de toekomst van het mannentennis. "Wat gebeurt er als Federer stopt, wat als Nadal stopt en Djokovic tegen het einde aanloopt. Is er dan een nieuwe ster? Alcaraz is het complete plaatje", is ze inmiddels overtuigd.

Zeker nu hij in Londen ook mentaal de meerdere van Djokovic was. Boogert: "Een best-of-five tegen Djokovic spelen is een uitdaging en als er dan een vijfde set komt die ook nog winnen, is een mega-uitdaging. Een tiebreak winnen van Djokovic is een uitdaging. Alcaraz deed het zondag allemaal", zegt Boogert. "Hij is een sensatie."

En wie zich nog afvraagt hoeveel de Wimbledon-titel nou precies voor Alcaraz heeft betekend? De kersverse kampioen keerde maandagmiddag terug op de plek die hem een dag eerder zoveel vreugde bezorgde en genoot op het Centre Court in alle rust nogmaals van het moment.

Kortom, de Spanjaard lijkt klaar voor een complete machtsovername in het mannentennis? Boogert stelt dat de jonge Spanjaard nog wel een lange weg heeft te gaan. "Alcaraz heeft twee grandslamtitels, Djokovic staat op 23. Als Alcaraz het allemaal goed verdeelt, een goede toernooi-rust-verhouding hanteert, denk ik wel dat hij het veel jaren gaat volhouden."

Nog beter dan zijn voorgangers

"Ik denk dat hij beter is dan Federer, Nadal, Murray en Djokovic ooit waren", besluit Jan Roelfs zijn lofzang op de nieuwe heerser. "Hij is nu al bijzonder geliefd. Dat maakt het makkelijk voor het internationale tennispubliek om hem te omarmen, zoals het publiek ook Federer en Nadal heeft omarmd en een beetje daarachter Djokovic. Alcaraz is de ster voor de toekomst."

Carlos Alcaraz tijdens de persconferentie na het winnen van zijn eerste Wimbledon-titel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl