NOS SportAangepast

Alcaraz stoot Djokovic van Wimbledon-troon in zinderende finale

Alcaraz stoot Djokovic van Wimbledon-troon in zinderende finale

Carlos Alcaraz heeft voor het eerst in zijn loopbaan Wimbledon gewonnen. De Spaanse nummer één van de wereld onttroonde de Serviër Novak Djokovic na een prachtige finale op het Centre Court: 1-6, 7-6 (6), 6-1, 3-6, 6-4.

Hij is na Manolo Santana (1966) en Rafael Nadal (2008 en 2010) de derde Spanjaard die het grandslamtoernooi in Londen op zijn naam schrijft.

Alcaraz is met zijn 20 jaar en 72 dagen de op-twee-na jongste speler die de Wimbledon-titel in het mannenenkelspel wint. Alleen Boris Becker (1985 en 1986) en Bjorn Borg (1976) waren jonger toen ze op de All England Club wonnen.

Eerste nederlaag Djokovic sinds 2017

Voor zevenvoudig winnaar Djokovic is het zijn eerste nederlaag op Wimbledon sinds 2017, toen hij in de kwartfinales moest opgeven.

Hij won sindsdien 34 partijen op rij op het heilige gras en was 45 wedstrijden ongeslagen op het Centre Court, waar Djokovic in 2013 voor het laatst verloor.

Alcaraz uitte vooraf de hoop om zijn zenuwen dit keer beter onder controle te houden tegen Djokovic na zijn teleurstellende nederlaag tegen de Serviër in de halve finales op Roland Garros.

Maar de tennisser uit Murcia beleefde geen beste start op het Centre Court. Hij kreeg in de eerste game nog een breekkans op de service van Djokovic, maar liep daarna achter de feiten aan.

Alcaraz probeerde Djokovic in de openingsfase te overrompelen met aanvallend spel. De Serviër neutraliseerde vrijwel alle mokerslagen van de Spanjaard, die direct zijn opslag inleverde en lang zoekende was.

Fouten nekken Djokovic in tiebreak

De jonge Spanjaard beet in de tweede set van zich af en had vaker succes met zijn gevreesde dropshot. In de tiebreak verspeelde Djokovic een 3-0 voorsprong en een setpunt op 6-5, waarna Alcaraz mede door twee backhandmissers van de Serviër alsnog de set greep.

Na vijftien gewonnen tiebreaks op rij was het de eerste die Djokovic sinds lange tijd weer verloor op een grandslamtoernooi.

Bij de finale waren veel internationale beroemdheden aanwezig:

 • AFP
  Daniel Craig (rechts), acteur in vijf James Bond-films, en zijn vrouw Rachel Weisz behoorden tot de genodigden voor de Wimbledon-finale
 • AFP
  Brad Pitt was (blauwe shirt) een van de vele genodigden voor de Wimbledon-finale
 • AFP
  Koning Felipe VI van Spanje was een van de vele genodigden voor de Wimbledon-finale
 • AFP
  Prinses Kate Middleton, met achter haar oud-tennissers Chris Evert (links) en Stefan Edberg

Het vertrouwen van de Spanjaard groeide en groeide, terwijl Djokovic iets moest verzinnen om de flow van Alcaraz te doorbreken.

Dat lukte de titelverdediger niet. Hij verloor op 1-3 een monstergame van 26 minuten, waarbij dertien keer de deucestand werd genoteerd, en was daardoor mentaal even geknakt. Alcaraz won simpel het derde bedrijf.

Djokovic zocht na de derde set de kleedkamer op en betrad pas zeven minuten later weer het Centre Court. Dat rustmoment deed hem aanvankelijk geen goed, want hij moest op 0-1 twee breekpunten wegpoetsen. De Serviër sloop echter steeds dichter naar Alcaraz toe door aanvallender te spelen en brak de juist wat matte Spanjaard op 2-2 en 5-3.

Alcaraz de beste

De vijfde set begon met een aantal spetterende games vol prachtige rally's. Alcaraz brak op 1-1 de opslag van Djokovic door op 30-40 een vlammende backhand tevoorschijn te toveren.

Djokovic gaf niet op, maar Alcaraz hield onder de immense druk een hoog niveau. Hij sloeg in de beslissende fase onder meer een ace op zijn tweede service en toverde in de slotgame een fantastische lob en dito volley tevoorschijn. Alcaraz stortte karakteristiek ter aarde toen hij zijn eerste matchpoint had benut.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl