Protest bij het Hooggerechtshof in Washington
NOS NieuwsAangepast

Amerikaans hof verwijst kwijtschelding van studieschulden naar prullenbak

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een streep gezet door het plan van president Biden om een deel van de studieschulden van miljoenen Amerikanen kwijt te schelden. De president wilde voor naar schatting ruim 400 miljard dollar aan studieschulden kwijtschelden, om zo veel Amerikanen te verlossen van een levenslange last.

Zes van de negen rechters van het hof, dat gedomineerd wordt door conservatieve rechters, zeggen dat de regering toestemming nodig heeft van het Amerikaanse Congres voordat het zo'n dure maatregel neemt. President Biden zegt dat hij de maatregel mag nemen op basis van een wet uit 2003, die door zowel Republikeinen als Democraten werd goedgekeurd. Met die wet kan de regering studenten bijstaan in noodsituaties, en de coronapandemie was volgens Biden zo'n situatie.

Maar volgens het hof is dat niet zo en moet Biden langs het parlement voor goedkeuring. Daarmee is het hoogst onzeker of het plan alsnog kan worden doorgevoerd, omdat de Democraten geen meerderheid hebben in het Huis van Afgevaardigden, het Amerikaanse equivalent van de Tweede Kamer.

20.000 dollar kwijtschelding

President Biden noemt de uitspraak van het hof "teleurstellend en verkeerd". "Nu gaan we een ander pad bewandelen", zei Biden. "We zullen alles inzetten om jullie de verlichting van de studieschuld te geven die jullie nodig hebben, en om jullie dromen te verwezenlijken."

Onder de maatregelen die Biden wil instellen, is dat mensen met een studieschuld voor 12 maanden niet worden gemeld bij kredietbureaus. Ook wil hij op andere manieren de gedeeltelijke kwijtschelding van studieleningen gaan regelen.

Flink voordeel

Het kwijtscheldingsprogramma zou een grote groep Amerikanen een flink voordeel geven. Mensen die minder dan 125.000 dollar per jaar zouden verdienen, zouden kunnen rekenen op een verlaging van de studieschuld van 10.000 dollar.

De regeling zou ook gaan gelden voor stellen die samen minder dan 250.000 dollar aan inkomen hebben. Voormalig studenten die onder het Pell Grants-systeem vallen (studiebeurzen van de overheid voor lage inkomens) zouden nog eens 10.000 dollar extra minder hoeven te betalen.

In de Verenigde Staten hebben zo'n 45 miljoen mensen een studieschuld, ter waarde van gezamenlijk ruim 1600 miljard dollar. De New York Federal Reserve analyseerde dat 11,8 miljoen Amerikanen volledig van hun schuld verlost zouden worden als de plannen door zouden gaan. 26 miljoen mensen hadden zich al aangemeld voor de regeling, die in augustus 2022 door Biden werd aangekondigd.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus, ruim drie jaar geleden, werd de terugbetaling van studieschulden door de Amerikaanse overheid stilgelegd. Eind augustus zouden oud-studenten weer moeten beginnen met aflossen.

Bedrijf mag homostel weigeren

Het Hooggerechtshof trof vandaag ook al de lhbti-gemeenschap in de Verenigde Staten. Volgens de conservatieve rechters mogen bedrijven weigeren om hun diensten te verlenen aan homohuwelijken, op basis van de vrijheid van meningsuiting. Volgens de drie progressieve rechters van het hof is dat "een vrijbrief om te discrimineren".

De zaak was aangespannen door een webdesigner uit de staat Colorado. Zij weigerde diensten te verlenen aan stellen van hetzelfde geslacht, omdat ze gelooft dat het huwelijk alleen tussen man en vrouw kan bestaan. Van discriminatie is volgens haar geen sprake, maar ze zegt dat het homohuwelijk ingaat tegen haar evangelisch-christelijke opvattingen.

President Biden heeft ook op die uitspraak kritiek. "Niemand in de Verenigde Staten zou te maken moeten krijgen met discriminatie om wie je bent of van wie je houdt", zegt hij. De president vreest dat de uitspraak leidt tot meer discriminatie.

'Geen normaal hof'

Gisteren uitte president Biden al felle kritiek op het Hooggerechtshof, toen omdat het hof oordeelde dat universiteiten etniciteit niet meer als factor mogen laten meewegen bij het toelaten van studenten. "Dit is geen normaal hof", zei de president op een vraag van een journalist wat hij van het hof vindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl