Kenneth Vermeer en zijn teamgenoten bij de eerste training van PEC Zwolle.
NOS Voetbal

Keeper Vermeer (37) gaat bij PEC Zwolle niet 'vrij en blij' op de bank zitten

Laat één ding duidelijk zijn: Kenneth Vermeer is niet naar PEC Zwolle gekomen om een beetje uit te buiken. "Ik ben niet teruggekeerd om vrij en blij op de bank gaan zitten."

De 37-jarige keeper met een fraaie erelijst - titels bij Ajax, Feyenoord en Club Brugge - is nog hongerig en gaat de concurrentie vol aan. "Jasper Schendelaar heeft het goed gedaan. Ik zal hem steunen, maar je wilt het iemand ook op een 'gezonde' manier moeilijk maken. Je moet niet aan elkaars poten zagen. Je kunt wel de druk opvoeren bij de andere keepers. Concurrentie hoort erbij, of je nou speelt of niet."

Normaal gesproken staat een nieuwe aankoop zelf in de schijnwerpers op de eerste dag van het nieuwe seizoen. Maar bij PEC Zwolle ging het dinsdag niet alleen maar om Kenneth Vermeer. Sterker, de 37-jarige doelman moest zelf ook vragen beantwoorden over het plotselinge vertrek van trainer Dick Schreuder, onder wiens leiding de club uit Zwolle weer terugkeerde in de eredivisie.

'Trainers en spelers komen en gaan'

"Toen ik naar PEC Zwolle kwam, wist ik dat zijn vertrek tot de mogelijkheden behoorde", zegt de vijfvoudig international. "De trainer zei twee weken geleden dat hij in principe zou blijven, 'maar je weet hoe het gaat in het voetbal, Kenneth'. Dat weet ik als geen ander. Trainers en spelers komen en gaan."

Dat Vermeer in Zwolle zijn carrière voortzet, was mede het gevolg van een telefoontje van Haris Medunjanin. Beiden kennen elkaar uit de Major League Soccer, de Amerikaanse profcompetitie, waar de keeper de afgelopen drie seizoenen uitkwam voor Los Angeles FC en FC Cincinnati. Bij die laatste club speelde hij samen met de Bosnische middenvelder die nu met Schreuder als staflid een nieuw buitenlands avontuur aangaat.

Kenneth Vermeer op de elftalfoto bij Los Angeles FC.

"Haris zei dat PEC met me wilde praten. 'Kijk maar of het iets voor je is.' Zoals ik Zwolle ken, was het altijd een goed voetballende club met goede supporters en een leuke sfeer in het stadion. Voor mij was het niet zo'n moeilijke keuze om te maken, helemaal nu de club weer terugkeert in de eredivisie. Ik ga mijn steentje bijdragen en proberen de jonge, talentvolle keepers te helpen."

Vermeer is 37 jaar. Dat is oud in een voetballeven. "Dat ik op deze leeftijd nog doorga, betekent dat ik nog steeds van het spelletje geniet. Met al die jonge jongens op het veld staan, is het leukste dat er is. Zo lang ik ervan geniet en het lichaam het toelaat, ga ik door."

Dat Vermeer ten opzichte van zijn verleden bij topclubs als Ajax en Feyenoord een stapje in niveau terug doet, maakt hem niet uit. "PEC Zwolle is groeiende. Het is zaak om in de eredivisie te blijven. Het wordt keihard werken als team en hopelijk dan zijn we in staat om mooie dingen te laten zien."

En daar gaat de ervaring van Vermeer bij helpen. "Ik heb de nodige prijzen mogen winnen. Maar dat is het verleden, dit is het heden. We gaan met elkaar werken en ervoor zorgen dat we als groep het beste eruit halen. In een jonge groep heb je ook ervaring nodig en dat heb ik. In mijn geval probeer je dat op de jonge keepers over te brengen."

Vermeer is naar Zwolle gekomen om de "druk bij de andere keepers op te voeren":

Kenneth Vermeer wil de concurrentie aan met jonge keepers van PEC Zwolle

"Toen ik twintig jaar geleden begon, had ik Maarten Stekelenburg en Hans Vonk voor me, keepers met de nodige ervaring. Daar heb ik veel van geleerd. Pak een paar seconden als je de bal hebt, om rust in het spel te brengen, dat soort dingen. Die rust had ik toen nog niet, nu wel inmiddels."

'Amerikaanse competitie onderschat'

Op zijn Amerikaanse periode kijkt hij met plezier terug. "Ik heb er honderd procent van genoten. De Amerikaanse competitie wordt hier onderschat qua beleving. Mede door het salarisplafond zijn er meer gelijkwaardige teams. Het niveau van de MLS is gelijk aan dat van ons. Menig eredivisieclub zal het moeilijk hebben daar."

Vermeer vindt het fijn om na drieënhalf jaar Amerika weer terug te zijn. "Dichter bij de familie, dichter bij mijn zoon die dertien wordt. Ik ben blij ik weer terug in Nederland ben. De eredivisie is een mooie competitie om in te spelen en ik ga er vol van genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl