Ruzie tijdens Feyenoord-Ajax in De Kuip
NOS Voetbal

Competitiebestuur wil onsportief gedrag spelers sneller bestraffen

Wangedrag van spelers en trainers wordt als het aan de KNVB ligt voortaan harder bestraft. Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal kondigde het competitiebestuur betaald voetbal aan dat scheidsrechters sneller een gele kaart moeten geven.

In onder meer de finale van de KNVB-beker tussen PSV en Ajax viel het onsportieve gedrag van spelers op. Het was een duel vol irritaties en opstootjes. "We moeten deze trend stoppen", stelde de KNVB in een verklaring. "Er moet harder worden opgetreden als spelers elkaar duwen, trekken, schelden of met hun hoofden tegen elkaar staan."

"Er zijn grenzen aan wat spelers en trainers tegen een scheidsrechter kunnen zeggen", ging de KNVB. "Binnen de bestaande regelgeving zullen de scheidsrechters in deze situaties sneller een gele kaart trekken. Daarnaast zullen de clubs over dit onderwerp in gesprek gaan met de spelers en trainers."

KNVB kreeg brieven van verontruste ouders: 'Kinderen doen hun helden na'

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen liet tijdens de vergadering weten dat de KNVB en zij ook persoonlijk talloze brieven, e-mails, appjes kreeg van verontruste ouders. "Die zagen hun zoon met de koppen tegen elkaar staan met de tegenstander of de scheidsrechter aanvallen. Ze doen hun helden na. Dat willen we natuurlijk niet."

KNVB-directeur kreeg brieven van verontruste ouders: 'Kinderen doen hun helden na'

"We gaan met elkaar de schouders eronder zetten en dat veranderen", beloofde Van Leeuwen.

KNVB versoepelt regels rond staken wedstrijden iets

Het competitiebestuur betaald voetbal bestaat uit de directeuren van de KNVB, Eredivisie CV (ECV) en Coöperatie Eerste Divisie CED. Tijdens de algemene vergadering betaald voetbal kondigde het bestuur ook één aanpassing aan in de regels rond het staken van wedstrijden in het betaalde voetbal.

Als in het nieuwe seizoen iemand iets op het veld gooit en de dader wordt daarna direct gepakt en uit het stadion gezet, telt die daad niet meer mee in de stappen naar het definitief staken van de wedstrijd.

De KNVB doet die aanpassing omdat supporters in sommige gevallen ook misbruik maakten van de in april ingevoerde strengere regels. Zo waren fans van FC Groningen er halverwege mei in de thuiswedstrijd tegen Ajax bewust op uit om het duel te laten staken.

Sinds de halve finale van de KNVB-beker tussen Feyenoord en Ajax, waarbij Ajax-middenvelder Davy Klaassen op zijn hoofd werd geraakt door een voorwerp uit het publiek, wordt een wedstrijd stilgelegd als er vanaf de tribunes iets op het veld komt. Gebeurt dat daarna nogmaals, dan wordt de wedstrijd gestaakt. Als een speler of scheidsrechter wordt geraakt, dan volgt direct staking.

De KNVB houdt, op de ene aanpassing na, vast aan die strengere regels, werd dinsdag duidelijk op de algemene vergadering betaald voetbal. De totale aanpak wordt de komende weken besproken met alle landelijke partners in de regiegroep voetbal en veiligheid en met de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en en Justitie en Veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl