Davy Klaassen met een hoofdwond
NOS VoetbalAangepast

Afschuw over nieuw 'dieptepunt' in de Kuip: 'Schandalig gedrag'

"Een dieptepunt", noemt minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid het incident waarbij Ajax-speler Davy Klaassen in het duel met Feyenoord werd geraakt door waarschijnlijk een aansteker uit het publiek. "Wat een schande. Als je een speler belaagt of bekogelt ben je geen supporter, maar een enorme hufter die gestraft moet worden."

De halve finale van het bekertoernooi in De Kuip lag na het voorval meer dan een half uur stil. Alle spelers volgden Klaassen, die een flinke hoofdwond had, naar de kleedkamers. Lang was niet duidelijk of het duel uitgespeeld zou worden.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam kan, naast de KNVB, bij bijzondere omstandigheden ook een wedstrijd staken, maar dat was volgens hem niet aan de orde.

"Dit was een hele teleurstellende avond. Het spijt mij dat dit Klaassen is overkomen, maar om een wedstrijd te staken moet de openbare orde in het geding zijn en dat was niet het geval." Aboutaleb noemt het incident wel "het failliet van het voetbal".

Volgens Ajax-trainer John Heitinga wilden zijn spelers ook graag het duel uitspelen. "Voor mij was het belangrijkste hoe het met Davy ging. Kon hij verder of niet?", aldus Heitinga. "En verder ging het om de veiligheid van de spelers. Die kon gegarandeerd worden. Dus spelers wilden de wedstrijd afmaken."

Ajax won de wedstrijd met 2-1, maar snel na de hervatting moest Klaassen zich laten vervangen omdat hij duizelig was. De Amsterdammers maakten na de wedstrijd bekend aangifte te doen tegen de persoon die Klaassen geraakt heeft. Nog tijdens de wedstrijd pakte de politie, op basis van camerabeelden, een 32-jarige man uit Roelofarendsveen op. Ook een tweede verdachte is aangehouden. Het gaat om iemand die aan het begin van de wedstrijd zwaar vuurwerk had afgestoken.

'Ronduit schandalig'

Ook politievakbond ACP heeft geen goed woord over voor het gedrag van sommige toeschouwers in de Kuip. "Ronduit schandalig gedrag van een aantal 'voetbalsupporters' rondom #klassieker", reageert voorzitter Wim Groeneweg. "Het kost de maatschappij veel geld en politiecapaciteit om dit in goede banen te leiden. Daarom de discussie over (uit)publiek bij wedstrijden en andere maatregelen."

De bond vindt dat doortastend optreden van voetbalbond KNVB niet kan uitblijven. "Geweld rondom voetbalwedstrijden is ontoelaatbaar en wakkert de discussie over (uit)publiek rondom wedstrijden verder aan", aldus de ACP.

Bekijk hieronder reacties na de wedstrijd van manager competitiezaken betaald voetbal Jan Bluyssen, Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), Orkun Kökçü, Arne Slot en John Heitinga.

De KNVB plaatste kort na de wedstrijd een statement op de eigen website. "Onlangs is een speler door een supporter geslagen en nu is er opnieuw een dieptepunt bereikt", viel er te lezen.

"Duizenden mensen gaan naar het stadion om de spelers te zien voetballen. Dan is het krankzinnig dat zij op het veld kennelijk niet veilig zijn. Uiteraard worden de gebeurtenissen van vanavond onderzocht, met als gezamenlijk doel de daders te bestraffen."

Excuses

Algemeen directeur Dennis te Kloese heeft namens Feyenoord persoonlijk zijn excuses aangeboden aan Klaassen voor het wangedrag van enkele toeschouwers.

Klaassen zelf zei niet te hebben overwogen om te stoppen met spelen. "Ik wilde niet weglopen. Dan hebben ze je. Dat laat ik niet toe", zei hij bij ESPN.

Dat hij de wedstrijd niet kon hervatten, kwam door een kloppend gevoel in zijn hoofd. "Dan heeft dapper doorgaan niet zo veel zin." Hij benadrukt dat er geen sprake is van ernstig letsel. "Het gaat wel prima weer. En gelukkig hebben we gewonnen."

Advertentie via Ster.nl