NOS SportAangepast

Veijer toont potentie in Assen en wordt zevende in Moto3, Masiá en Dixon winnen

Veijer rijdt in debuutseizoen Moto3-klasse naar plek zeven in Assen

In zijn debuutseizoen in de Moto3 is motorcoureur Collin Veijer knap als zevende geëindigd bij de TT van Assen. De 18-jarige Staphorster maakte deel uit van een grote kopgroep. De Spanjaard Jaume Masià zegevierde.

In de Moto2-klasse zorgde Jake Dixon voor een primeur.

Na zijn opzienbarende zesde plaats in Italië twee weken terug en zijn vierde startplek vorige week op de Sachsenring in Duitsland, waren de verwachtingen in Drenthe rondom Veijer hooggespannen.

Wijze les

De Husqvarna-coureur pakte in Duitsland na de start van de race zelfs even de koppositie, maar ging even later onderuit. Een fout, zo gaf Veijer na afloop aan, maar een wijze les richting het TT-weekeinde in Assen.

En hoewel Veijer onder het oog van tienduizenden Nederlanders, met onder hen veel Staphorsters, op papier een thuiswedstrijd racete, was de baan voor hem geen bekend terrein. Immers, voor zijn opleiding tot coureur verbleef hij toch vooral in Italië en Spanje.

Bekijk hieronder de reactie van Veijer na afloop van de race:

Veijer nog lang niet verzadigd: 'Hartstikke blij, maar we willen natuurlijk meer'

Veijer startte in Assen vanaf de derde startrij, op de negende positie, en kreeg logischerwijs niet mee dat de verrassend vanaf de laatste plek gestarte WK-leider Daniel Holgado zichzelf uitschakelde met een vroege crash.

De Spanjaard beleefde zo een dramatisch weekeinde, maar Veijer had duidelijk andere plannen. Hij maakte lange tijd deel uit van een kopgroep van tien man, ook al reed hij aan de staart.

Sasaki even in de fout

In de slotfase van de race werden er vooraan meer risico's genomen. Ayumi Sasaki, winnaar van vorig jaar en teamgenoot van Veijer, ging in de fout, zakte wat naar achteren, maar knokte zich terug.

Veijer steeg boven zichzelf uit en rukte op een gegeven moment zelfs op naar plek zes. In de laatste ronde ontstond een waar gevecht. Jaume Masià bleef Sasaki net voor, gevolgd door Deniz Öncü. Masià verkleinde met de behaalde 25 punten zijn achterstand op WK-leider Holgado aanzienlijk.

Veijer hield zijn hoofd koel en eindigde knap als zevende, tot grote vreugde van het thuispubliek. "Ik heb genoten, zat mooi met de voorste groep mee. Ik ben hartstikke blij met het resultaat, maar we willen natuurlijk meer", reageerde de Nederlander na afloop.

Geen Bendsneyder in Moto2

In de Moto2-klasse was het ontbreken van Bo Bendsneyder een groot gemis voor de toeschouwers. Bendsneyder, vorig jaar nog vijfde, brak een week eerder op de Sachsenring bij een val zijn sleutelbeen en bleek onvoldoende hersteld.

Zonta van den Goorbergh, als 23ste gekwalificeerd, hield daardoor de Nederlandse eer hoog. De 17-jarige Bredanaar, gehavend na een harde val in de training, moest genoegen nemen met de 20ste plaats.

De overwinning ging naar de Brit Jake Dixon, die voor het eerst in zijn carrière in de Moto2 de beste was. Ai Ogura werd tweede, Pedro Acosta derde.

Bekijk hieronder de reactie van Zonta van den Goorbergh.

Emotionele Van den Goorbergh baalt: 'Qua resultaat slechtste race ooit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl