Maarten van der Weijden finisht zijn Elfstedentriatlon
NOS NieuwsAangepast

Maarten van der Weijden haalt ruim 3,7 miljoen euro op met elfstedentriatlon

200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen en 200 kilometer lopen. En dat in zeven dagen tijd. Vanmorgen beëindigde Maarten van der Weijden zijn elfstedentriatlon in Leeuwarden. Doel van de sportieve inspanning was het ophalen van geld voor kankeronderzoek.

Na afloop meldde van der Weijden dat er in totaal 3,7 miljoen euro is opgehaald. Daarvan is de helft bijgelegd door de hoofdsponsor, die het opgehaalde bedrag verdubbelde. Mensen konden zelf een stukje meezwemmen, wandelen of fietsen en zich hiervoor laten sponsoren om zo ook geld op te halen.

Na afloop bedankte de olympisch zwemkampioen iedereen die hem heeft gesteund in zijn loodzware tocht.

Strompelende start

Eigenlijk zou Van der Weijden gisteren al over de finish komen, maar door vermoeidheid lukte dat niet. Hij sliep een paar uur in Dokkum en liep daarna de laatste dertig kilometer naar Leeuwarden.

's Ochtends werden zijn zwaar gehavende voeten nog eens verzorgd. In zijn tentje werd hij overeind geholpen. Strompelend en even ondersteund begon hij aan het laatste deel van de tocht, onder applaus van een handvol mensen. Iets voor 09.00 uur voltooide hij zijn triatlon.

Bekijk hier hoe Van der Weijden onder luid gejuich over de finish kwam:

Maarten van der Weijden voltooit elfstedentriatlon: 'Gisteren dacht ik dat ik het niet zou halen'

"Ik ben blij dat ik het sportieve doel heb gehaald", zei Van der Weijden, "maar het gaat natuurlijk heel ergens anders over. Ik wil kankerpatiënten helpen omdat het me raakt, omdat ik het zelf mee heb gemaakt. Ik heb de triatlon ervaren alsof we het leven gevierd hebben, maar we hebben ook de duisternis recht in de ogen gekeken."

Het wandelen was volgens hem het zwaarst: "Ik had vooral heel zere voeten." Hij weet niet of hij ooit nog zo'n triatlon doet. "Daar ga ik eerst nog eens rustig over slapen."

Niet de eerste keer

Van der Weijden genas 20 jaar geleden van leukemie. Sindsdien zet hij zich in voor kankeronderzoek. Zo haalde hij in 2021 een geldbedrag op met een vier dagen durende zwemtocht. Eerder dat jaar deed hij een thuistriatlon, in en rond zijn eigen huis. In juni 2019 zwom Van der Weijden in 75 uur de 200 km lange Elfstedentocht. In 2018 moest hij voortijdig, na 163 kilometer, opgeven omdat hij ziek werd.

200 km zwemmen, fietsen en lopen: hoe Van der Weijden zijn elfstedentriatlon voltooide

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl