Demi Vollering en Lorena Wiebes, de nummers een en twee van het NK, in innige omhelzing.
NOS Wielrennen

Vollering dankt ploeg en Raaijmakers na eerste NK-titel: 'Vriendin voor het leven'

Met een splijtende demarrage en een indrukwekkende solo werd veelvraat Demi Vollering voor het eerst Nederlands kampioen. Haar seizoentotaal staat inmiddels op 13 zeges, waaronder die in Strade Bianche, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

Makkelijk ging het niet. "Oh, ik heb alles gegeven", vertelde ze na afloop. "Als je zo kapot gaat, dan weet je wat er op de lijn te wachten ligt voor je. Dat gevoel is zó verslavend. Dat is echt het mooiste gevoel dat er is."

En dat het daar niet bij zal blijven, daar twijfelt niemand aan. In haar kampioenstrui begint Vollering in juli als topfavoriet aan eerst de Giro Donne en daarna de Tour de France, haar hoofddoel.

Emotionele Vollering na eerste NK-titel: 'Winnen is zo verslavend, mooiste wat er is'

"Eigenlijk geloofde ik er niet zo heel erg in. Ik dacht dat Lorena (Wiebes.) hem zou pakken vandaag. Ik dacht dat ik me niet super, super voelde", bekende Vollering. "Ik zag dat ik een gaatje had en dacht: nu moet ik doortrekken ook."

"Het gat bleef de hele tijd tien seconden en op een gegeven moment hoorde ik vanuit de auto: 'Stop maar'. Maar toen hoorde ik Mischa (Bredewold) door de oortjes roepen: nee, blijf rijden! Daarna ging ik maar volle bak en keek ik niet meer om. En het is gelukt."

'Raaijmakers is een vriendin voor het leven'

Nog voordat ze de media te woord stond, nog nahijgend over haar stuur, richtte Vollering zich via 'de oortjes' tot haar teamgenoten. "Die meiden... Marit, Femke, Mischa, Lorena. Oh my god, jullie zijn zo geweldig!"

Maar... op de startlijst van het NK stonden toch echt maar vier rensters van SD Worx? Klopt. 'Marit' is Marit Raaijmakers, renster van het Amerikaanse Human Powered Health, maar vandaag een gelegenheidsbondgenote.

Samen met Femke Markus reed zij het gat op koploopsters Eva van Agt en Esmée Peperkamp zo goed als dicht en maakte zo de aanval van Vollering mogelijk. "Marit is echt een topper", beaamde Vollering. "Toen we samen bij Parkhotel zaten hebben we in het covid-jaar tien dagen gebikepacked. Marit is een heel goede vriendin van ons allemaal."

Femke Markus deelt haar bidon met Marit Raaijmakers tijdens het NK.

Vraag is of het blijft bij een vriendendienst of dat Raaijmakers in de toekomst een wederdienst kan verwachten. "Pfoeee, dat weet ik niet. Als zij ooit een keer op kop zit bij het NK, dan krijgt ze het vast wel terug. In ieder geval is en blijft zij een vriendin voor het leven".

Vollering de beste? Wiebes weet het zeker

Achter Vollering kwam ploeggenote Wiebes juichend als tweede over de streep. Marianne Vos werd derde, haar dertiende podiumplaats op het NK. Beiden kregen de vraag of Vollering op dit moment de beste renster van de wereld is.

"Goh, ja", begon Vos haar antwoord op die vraag. "Als je naar het voorjaar kijkt, dan kan ze het op heel veel verschillende parcoursen. Ze is sterk, ze is mentaal sterk en ook tactisch goed. Dan denk ik wel dat ze die benaming misschien wel eer aan doet."

Bekijk hieronder de reacties van Lorena Wiebes (zilver) en Marianne Vos (brons).

Logisch natuurlijk, dat Vos zich niet meteen bij de suprematie van haar concurrente neerlegt. Volgens Wiebes, die vooral tevreden was over haar niveau in de heuvelzones, is het een stuk simpeler. "De beste? Dat vind ik wel! Als zij gaat, liggen wij ook op de pijnbank".

Bekijk hieronder de samenvatting van het NK voor vrouwen.

Vollering voegt ook Nederlandse titel toe aan haar indrukwekkende palmares

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl