Een politiebusje met daarin Jack Teixeira verlaat de rechtbank in Worcester
NOS Nieuws

Verdachte lekken militaire documenten VS zegt onschuldig te zijn

De Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht geheime militaire documenten gelekt te hebben zegt onschuldig te zijn. Hij werd voorgeleid in de Amerikaanse staat Massachusetts, waar hij tot zijn arrestatie werkte.

De 21-jarige Jack Teixeira werd in april gearresteerd nadat online op meerdere plekken geheime militaire documenten waren verschenen. Teixeira zou die voor het eerst in december vorig jaar hebben gelekt in een privégroep op Discord, een platform waar mensen in een veilige omgeving kunnen chatten, streamen of bellen. De Amerikaan kwam aan de documenten omdat hij als systeembeheerder bij de Nationale Garde werkte op een luchtmachtbasis in Massachusetts.

Teixeira wordt onder meer beschuldigd van het ongeoorloofd meenemen en bezitten van geheime documenten en het ongeoorloofd meenemen en verspreiden van militaire informatie. In de rechtbank zei hij dus dat hij onschuldig is. Als hij wordt veroordeeld kan hij tientallen jaren achter de tralies verdwijnen.

'Hoopvol'

De familie van Teixeira liet na de voorgeleiding weten hoopvol te zijn "dat Jack de eerlijke behandeling krijgt die hij verdient". Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

In de gelekte documenten stond onder meer informatie over een Nederlandse militair die als onderdeel van een speciale eenheid in Oekraïne zou zijn. Ook zou erin staan dat het Oekraïense leger met een wapentekort kampt. Hoewel het gros van de gedeelde documenten authentiek lijkt, zijn er ook bewerkingen vastgesteld door experts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl