Deze foto van Jack Teixera verscheen eerder op sociale media
NOS NieuwsAangepast

Pentagon in grote verlegenheid door lekkende militair: 'Schade nog niet bekend'

De arrestatie van een 21-jarige militair op verdenking van lekken van staatsgeheimen heeft het Pentagon in grote verlegenheid gebracht. Minister Austin van Defensie kondigt een onderzoek aan om te zien wat er precies is misgegaan en of dat in de toekomst kan worden voorkomen.

Austin zegt dat waar nodig maatregelen worden genomen om geheimhouding beter te garanderen. De website Politico schrijft dat meer dan een miljoen Amerikanen toegang hebben tot topgeheim materiaal, vaak jonge personen die inlichtingenrapporten samenstellen voor hun leidinggevenden. Tot de specifieke documenten die nu gelekt zijn hebben veel minder mensen toegang, waarschijnlijk honderden tot duizenden. Waardoor deze 21-jarige militair deze documenten kon inzien is nog onduidelijk.

"We evalueren verschillende factoren als het gaat om het beveiligen van vertrouwelijke documenten. Distributielijsten worden bekeken en geüpdatet, er wordt gekeken hoe en waar inlichtingen worden gedeeld en we zetten verdere stappen", vulde een Pentagonwoordvoerder aan in een eerste reactie. "We zullen altijd leren van elke situatie."

De arrestatie van de verdachte:

Amerikaanse media ontdekten gisteren dat het waarschijnlijk de beheerder van een besloten internetchatroom was die vorig jaar begon met het delen van topgeheime documenten. Deze Jack Teixeira bleek als systeembeheerder bij de Nationale Garde verantwoordelijk voor communicatieapparatuur op een luchtmachtbasis in Massachusetts. Hij was sinds 2019 in dienst en had als Airman 1st Class een lage rang.

Teixeira lijkt vooral indruk te hebben willen maken op zijn onlinevrienden. Hij vertelde in de chatgroep dat hij de staatsgeheimen deelde om te laten zien hoe het er achter de schermen aan toegaat. Hij was naar eigen zeggen teleurgesteld geraakt in de Amerikaanse overheid. De man stond in de chatgroep bekend als een wapenliefhebber, maar zou geen gewelddadige plannen hebben.

Begin dit jaar werden de documenten verder online verspreid, onder meer via het Russische sociale medium Telegram. Er bleken onder meer stukken gelekt over de kwetsbaarheden in de Oekraïense defensie, mogelijke wapenleveranties van Egypte aan Rusland en Amerikaanse spionage van de VN en bondgenoten zoals Israël.

Overzicht ontbreekt

Het Pentagon heeft nog altijd geen compleet overzicht wat er precies door de lekker naar buiten is gebracht, gaf de woordvoerder toe. "Het precieze aantal documenten kan ik niet geven, daar zijn we nog mee bezig." Hij voegde eraan toe sowieso niet veel details te kunnen geven, omdat het een zaak van justitie is en de documenten bovendien nog altijd officieel topgeheim zijn.

Minister Austin verklaarde in zijn reactie dat er "dag en nacht wordt gewerkt om de schade die door deze openbaringen is veroorzaakt te beoordelen en herstellen". Hij herinnerde mensen die toegang tot dergelijke documenten hebben eraan dat ze de juridische en morele plicht hebben de veiligheid ervan te waarborgen en verdachte activiteiten te melden.

President Biden, op bezoek in Ierland, bagatelliseerde de impact van het lek. "Ik maak me er geen zorgen over. Het is kwalijk dat het gebeurd is, maar voor zover ik weet zaten er geen acute zaken tussen, niets met grote gevolgen."

Anderen zijn minder gerustgesteld. "Dit was een enorm veiligheidslek en het mag niet nog eens gebeuren", benadrukte de Democratische senator Reed. "Als zoveel informatie op straat belandt dan brengt dat onze militairen en inlichtingenmedewerkers in gevaar en ondermijnt het de veiligheid van onze bondgenoten."

Teixeira werd zonder problemen opgepakt bij zijn huis in het plaatsje Dighton, Massachusetts. Hij wordt later vandaag voorgeleid in Boston.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl