NOS Nieuws

Verdachte lekken militaire documenten VS voor het eerst voor rechtbank

De Amerikaanse militair die ervan wordt verdacht geheime militaire documenten gelekt te hebben, is vandaag voor het eerst voor de rechter verschenen. De 21-jarige Jack Teixeira wordt beschuldigd van het ongeoorloofd meenemen en bezitten van geheime documenten en het ongeoorloofd meenemen en verspreiden van militaire informatie, bleek vandaag in een korte zitting in de rechtbank van Boston.

Teixeira verscheen in handboeien en in bruine gevangeniskleding voor de rechter, meldt onder meer CNN. Teixeira is een systeembeheerder bij de Nationale Garde. Hij verscheen in Boston voor de rechter, omdat hij werkte op een luchtmachtbasis in Massachusetts, de staat waar Boston in ligt. Hij was verantwoordelijk voor de communicatieapparatuur en had sinds 2021 toegang tot geheime documenten.

Volgens een beëdigde verklaring van onderzoekers in de zaak die vandaag werd vrijgegeven, zou Teixeira voor het eerst in december vorig jaar documenten gelekt hebben. Ook zou hij een week voor zijn arrestatie op zijn werkcomputer geheime documenten hebben gezocht die het woord 'lek' bevatten. Volgens de onderzoekers wilde hij zo uitzoeken of uit intern onderzoek bekend was geworden wie achter het lek zat.

Teixeira werd gisteren gearresteerd door de FBI:

FBI arresteert verdachte in onderzoek naar gelekte geheime documenten

De militair kreeg van de rechter zijn rechten te horen en bevestigde volgens CNN op zachte toon begreep wat de rechter zei. Aan het einde van de zitting schreeuwde een van de aanwezige familieleden "ik houd van je, Jack", waarop Teixeira antwoordde met: "Ik ook van jou, pap". De eerste inhoudelijke hoorzitting staat gepland voor woensdag.

De militaire documenten verschenen waarschijnlijk voor het eerst in een privégroep op Discord, een platform waar mensen in een veilige omgeving kunnen chatten, streamen of bellen. Teixeira zou de beheerder van de Discord-groep zijn geweest. Het Amerikaanse Openbare Ministerie heeft nog niets losgelaten over de mogelijke motivatie van de militair, maar volgens andere mensen uit de groep was hij er vooral op uit om indruk te maken en lekte hij de documenten niet vanwege een bepaalde ideologie.

Wapens

De groep waartoe Teixeira behoorde, zou vooral gepraat hebben over hun favoriete wapens en memes en grappen gedeeld hebben, waarvan sommigen racistisch van aard waren. Ook werd onder meer gepraat over de oorlog in Oekraïne.

De gelekte vertrouwelijke documenten bevatten onder meer informatie over een Nederlandse militair die als onderdeel van een speciale eenheid in Oekraïne aanwezig zou zijn, schreef de BBC.

Ook zou erin staan dat Kiev met een wapentekort kampt en dat de Israëlische geheime dienst een rol zou hebben gespeeld in het aanwakkeren van de protesten tegen premier Netanyahu. Het gros van de gelekte documenten lijkt authentiek, hoewel er ook bewerkingen zijn vastgesteld door experts.

VS-correspondent Simone Tukker:

"Door dit lek ligt het toezicht op dit soort gevoelige (militaire) informatie bij het Pentagon nu extra onder een vergrootglas. Daar hebben ze nu al ingegrepen door het aantal mensen dat via dagelijkse briefings normaal gesproken toegang had tot geheime inlichtingen te beperken. Veel minder ogen kunnen nu meekijken, om zo te voorkomen dat meer van dit soort gevoelige informatie op straat komt te liggen.

Inmiddels gaat de discussie hier niet meer over de inhoud van de stukken, maar gaat het vooral over de vraag hoe het toch kon gebeuren dat zo'n jonge militair toegang had tot al die geheime stukken. En hoe het kon dat het vrij lang onopgemerkt is gebleven dat hij die informatie met anderen deelde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl