Minister Dennis Wiersma voor Primair- en Voorgezet Onderwijs op het Binnenhof
NOS NieuwsAangepast

Weer klacht over gedrag van onderwijsminister Wiersma

Er is opnieuw geklaagd over het gedrag van minister Dennis Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Het ministerie bevestigt dat tijdens een werkbezoek van Wiersma twee mensen een gesprek met de minister als onplezierig hebben ervaren.

De VVD-minister was vorige week maandag in Bussum bij een symposium over 25 jaar praktijkonderwijs. Hij praatte daar ook met de organisatie over aanpassing van het programma. Dat gesprek is door twee betrokkenen als onplezierig ervaren. Na dat gesprek heeft de organisatie contact opgenomen met het ministerie. Volgens het departement ging de melding over "mondelinge en fysieke intimidatie".

Sectorraad spreekt van 'een incident'

De Sectorrraad Praktijkonderwijs (de organisator van het symposium) spreekt zelf van "een incident" en voegt eraan toe dat het "welzijn van onze collega's het grootste belang" is.

De Sectorraad zegt de vervolgstappen te bespreken. Zolang dat gesprek loopt, wil de raad niet verder op het incident ingaan. De Telegraaf meldt vandaag dat Wiersma ook in woede is ontstoken tegenover ambtenaren van de Onderwijsinspectie. De Inspectie bevestigt alleen dat er vorig najaar "pittige gesprekken" zijn geweest tussen de minister en de Inspectie. Het ging daarbij over de ruimte die de Inspectie heeft om een eigen koers te varen.

Wiersma kwam in april in het nieuws vanwege onheus gedrag tegen zijn medewerkers. Hij heeft diverse keren beterschap beloofd. Wiersma, die eerder Kamerlid was voor de VVD, bood vorige maand de VVD-fractie excuses aan voor zijn gedrag. En op het congres van zijn partij erkende hij deze maand dat hij fouten had gemaakt en dat hij te fel is geweest.

Het ministerie zegt dat Wiersma na de gebeurtenissen van vorige week direct contact heeft opgenomen met de organisatie. "Uiteraard is hij graag bereid om daar met de betrokkenen het gesprek over te voeren."

VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans noemt het in een reactie "goed dat hij een gesprek heeft aangeboden". Volgens haar moet dat gesprek nu eerst plaatsvinden. De minister is sinds vrijdag ziek en heeft daarom een bezoek aan India afgezegd.

Wiersma twitterde vorige week zelf over de bijeenkomst in Bussum:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl