Minister Wiersma
NOS NieuwsAangepast

Minister Wiersma erkent: soms te fel tegen zijn ambtenaren

Minister Dennis Wiersma is soms te scherp, te fel en te veeleisend geweest tegen zijn ambtenaren. Hij zei dat voor het begin van de vergadering van het kabinet naar aanleiding van een stuk in De Telegraaf.

De Telegraaf heeft met ambtenaren van het ministerie van Onderwijs gesproken. Die zouden tegen de krant hebben gezegd dat de minister "geregeld door het lint ging en dat hij kon ontsteken in razernij". Een aantal ambtenaren zou om die reden zijn opgestapt.

'Goede voorbeeld'

De VVD'er is sinds begin vorig jaar minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs. Hij vindt achteraf dat zijn gedrag in de eerste periode van zijn ministerschap niet goed was. "Ik vraag veel van mensen en leg hun soms ook druk op. Ik heb me gerealiseerd wat dat met mensen doet en ik ben ermee aan de slag gegaan."

Wiersma erkent dat hij "per definitie altijd het goede voorbeeld moet geven en dat zijn woorden als minister soms harder aankomen dan als Dennis". Hij vindt het naar eigen zeggen erg als mensen op het ministerie in een overleg soms het gevoel hebben dat ze niet kunnen zeggen wat ze willen. Hij heeft inmiddels met velen op het ministerie over zijn stijl gepraat en doet er "elke dag zijn best voor" om die te veranderen.

Wiersma zei dat hij zich de impact van zijn stijl al in de eerste maanden van zijn ministerschap realiseerde. Maar de berichten over grensoverschrijdend gedrag in De Wereld Draait Door waren voor hem een "extra wake-upcall". De minister rekent het zichzelf aan dat hij soms over grenzen van mensen is gegaan.

Pijnlijke kwestie

Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs vindt het heel belangrijk dat er in organisaties een veilige omgeving is. Hij betreurt het dat die er op het ministerie niet voor iedereen is geweest. Dijkgraaf zei dat er "intensief met Wiersma over de signalen" is gesproken en dat hij dat zelf ook heeft gedaan. Volgens Dijkgraaf stond Wiersma open voor de signalen en is zijn gedrag inmiddels veranderd. "Daarmee laat hij zien dat je ook als minister kunt leren van je fouten", vulde Dijkgraaf aan.

Een woordvoerder van de VVD in de Tweede Kamer noemt de gedragingen van Wiersma niet fraai. "Maar het is goed dat hij dit zelf erkent en daar met medewerkers gesprekken over voert."

Volgens premier Rutte is Wiersma "zeer geschrokken" en heeft hij zich gerealiseerd dat hij soms "te fel en hard reageert" op zijn ambtenaren en dat dit niet kan. De twee hebben hierover een gesprek gehad. Wat hij daarin als leidinggevende heeft gezegd, wil Rutte niet kwijt. Maar hij vindt dat Wiersma goed heeft gehandeld door met medewerkers in gesprek te gaan.

"Dat hij zichzelf corrigeert, is van groot belang", zei de premier over de "pijnlijke kwestie". Hij voegde daaraan toe dat hij nog volledig achter zijn keuze staat om zijn partijgenoot aan te stellen als minister in zijn vierde kabinet.

Overigens erkende Rutte in zijn wekelijkse persconferentie dat hij zelf ook weleens uit zijn slof schiet. "Wat ik weleens een enkele keer heb, en gelukkig heb ik dat behoorlijk onder controle, is dat ik als de druk oploopt weleens boos kan zijn. En dan zeg ik altijd meteen 'sorry', want ik vind het ongepast dat je dat doet. Maar het komt een enkele keer voor bij mij, dat is bekend. Ook tegen ambtenaren, en dan vind ik het van belang om dat meteen recht te zetten."

Onderzoek naar omgangsvormen

Los van Wiersma is een extern onderzoek gedaan na signalen van ongewenste omgangsvormen op het ministerie. Dat is in januari afgerond. Volgens het ministerie zijn daarbij inderdaad ongewenste omgangsvormen aan het licht gekomen, "maar niet zodanig dat er aanleiding was voor arbeidsrechtelijke consequenties". Het ministerie wil niet ingaan op details.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl