Advertentie voor een gouden visum in een tramhalte in Athene
NOS Nieuws

'Duizenden miljonairs weg uit VK, China en Rusland, Australië juist populair'

Het Verenigd Koninkrijk blijft maar miljonairs verliezen. Voor dit jaar wordt een uitstroom van ruim 3000 miljonairs verwacht, het dubbele van afgelopen jaar. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport over de migratie van miljonairs van migratieadviesbureau Henley & Partners. Andere grote 'verliezers' zijn China, India en Rusland.

Jarenlang trok met name Londen juist veel buitenlandse miljonairs. Maar sinds het Brexit-referendum vertrekken er meer rijken uit het VK dan ernaartoe verhuizen. Ook de ophef en het debat over een speciale belastingregel voor Britten die hun rijkdom buiten het VK verdienen zorgt voor onrust onder de miljonairs, blijkt uit de berichtgeving van Henley.

Belastingvoordelen en gouden visa

Dat belastingen een belangrijke reden kunnen zijn voor een verhuizing, blijkt ook wel uit de cijfers over Portugal. Dat land probeert al jaren rijke buitenlanders te trekken met belastingvoordelen en soepele visa voor vermogende migranten. Het land is de laatste jaren bekend komen staan als fiscaal gunstige werkplek voor digitale nomaden. En ook voor buitenlandse gepensioneerden is de Portugese belastingdienst al jaren heel soepel.

Bovendien trok het land rijken van buiten Europa aan met 'gouden visa'. Sinds 2012 leverde een investering van 1 miljoen euro in bijvoorbeeld een huis een permanente verblijfsvergunning op. Duizenden Chinezen en Brazilianen maakten afgelopen jaren gebruik van de mogelijkheid. Met de instroom kwam ook steeds meer kritiek. Portugezen zagen de huizenprijzen stijgen en de EU wil af van lidstaten die gouden visa uitdelen. En dus komt het programma dit jaar ten einde.

Het zorgt voor een lagere toestroom van miljonairs, verwacht Henley. Vorig jaar kwamen er nog 1400 Portugal binnen, dit jaar komen er waarschijnlijk 'slechts' 800 bij. In Griekenland, dat nog wel gouden visa aanbiedt, neemt de instroom juist toe van 1000 vorig jaar, naar vermoedelijk 1200 dit jaar.

Het gaat overigens om daadwerkelijke verhuizingen, waarbij de rijken minstens zes maanden per jaar in hun nieuwe thuisland verblijven.

Buiten Europa zijn met name Australië, de Verenigde Arabische Emiraten en Singapore in trek:

Nederlandse miljonairs

Nederland krijgt er ook wat miljonairs bij door migratie. Zo'n 200 dit jaar, schat het adviesbureau dat op basis van het eigen klantenbestand en statistieken over vastgoed en visumaanvragen de migratiebewegingen van zo'n 150.000 miljonairs volgt. Vorig jaar kwamen er ook 200 bij, blijkt nu. Dat is iets minder dan de 350 die eerder werden geschat.

Migratie draagt zo bij aan de toename van miljonairs in Nederland. Ook in de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg hun aantal weer, voor de zevende keer op rij. De statistici becijferde dit voorjaar dat Nederland 317.000 miljonairs had op 1 januari 2021.

Een omstreden rol

Anders dan bijvoorbeeld Griekenland en Portugal heeft Nederland niet echt lokkertjes. In theorie heeft Nederland ook een gouden visum, maar door allerlei strenge voorwaarden wordt dit al jaren nauwelijks gebruikt. In de praktijk is er dan ook geen "investeringsmigratieprogramma in Nederland", zegt Henley.

En dat bedrijf kan het weten. Henley & Partners speelt een belangrijke en omstreden rol in deze sector. Het bedrijf hielp onder meer bekende fraudeurs aan paspoorten, ontdekten de onderzoeksjournalisten van OCCRP vorig jaar.

Eerder bleek al uit gelekte documenten dat het bedrijf afspraken regelde tussen de toenmalige premier van Malta en verschillende superrijken om hun aanvraag voor een Maltees gouden paspoort te bespoedigen. Het ging onder meer om een Saudische prins en de ex-vrouw van de Russische oligarch Roman Abramovitsj.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl