Rishi Sunak met zijn vrouw Akshata Murthy
NOS Nieuws

Britse minister van Financiën wil onderzoek naar eigen belastingen

De Britse minister van Financiën Sunak vraagt om een onderzoek om te bewijzen dat hij en zijn vrouw geen belastingregels hebben overtreden. Sunak ligt onder vuur omdat zijn vrouw miljoenen aan belastingen heeft ontweken in het buitenland.

De problemen voor Sunak begonnen toen Britse media begin deze maand aandacht besteedden aan het Indiase IT-bedrijf Infosys, dat ondanks de sancties vanwege de Oekraïne-oorlog nog altijd actief was in Rusland. Sunaks vrouw Akshata Murthy heeft als dochter van de oprichter een belang in dat bedrijf van 0,9 procent, goed voor ruim 800 miljoen euro.

Hoewel Infosys liet weten dat het alleen voor buitenlandse cliënten actief was in Rusland en geen zaken doet met Russische klanten, was er verbazing dat juist de vrouw van de minister die de sancties moet handhaven zelf verdiende aan activiteiten in Rusland. De ophef nam nog toe toen bleek dat Murthy ook nog eens nauwelijks belasting betaalt in Groot-Brittannië.

Uit gelekte documenten kwam naar voren dat Murthy aanspraak maakt op een uitzondering voor niet-ingezetenen. Die zogenoemde non-domstatus geldt voor personen die Groot-Brittannië niet als hun permanente verblijfsland zien. Wie een vast bedrag van 30.000 pond betaalt, hoeft dan geen belasting te betalen over inkomsten in het buitenland.

De afgelopen acht jaar kon Murthy zo voorkomen dat ze belasting betaalde over haar Infosys-dividenden. Dat moet miljoenen hebben gescheeld: alleen al vorig jaar keerde het bedrijf al bijna 14 miljoen euro aan haar uit.

Murthy verdedigde zich door te zeggen dat de status volstrekt legaal is en ze in haar geboorteland alle belastingen voldoet. Ook benadrukte ze dat ze wel degelijk van plan is uiteindelijk terug te verhuizen naar India, als haar ouders op een leeftijd komen dat ze haar hulp nodig hebben.

Sunak sprak van vuile spelletjes die zijn bedoeld om hem politiek te beschadigen. "Ik ben een gekozen politicus, dus ik wist waar ik aan begon", zei hij in een interview met The Sun. "Maar het is vreselijk dat mijn vrouw wordt besmeurd om mij te raken."

Daarmee was de kritiek echter niet verstomd. "Dit is iemand die hier al acht jaar woont, haar kinderen hier heeft laten opgroeien, in een ambtswoning woont en getrouwd is met iemand die premier wil worden", somde een Labour-politicus op. "Hoe kan ze dit land dan geen permanent verblijfsland noemen?"

Wat de affaire extra pijnlijk maakte, was dat Chancellor of the Exchequer Sunak deze maand een enorme verhoging van de loonbelasting moest doorvoeren, nog boven op de hoge inflatie en gestegen energiekosten.

Vanwege de kritiek kondigde Murthy vrijdag aan niet langer gebruik te zullen maken van de omstreden belastingconstructie. "Ik heb begrip voor het Britse rechtvaardigheidsgevoel en wil niet dat mijn belastingstatus een obstakel vormt voor mijn echtgenoot", zei ze in een verklaring. Critici vinden het besluit niet ver genoeg gaan en willen dat Murthy met terugwerkende kracht belasting betaalt.

Sunak hoopt dat een onafhankelijk onderzoek rust zal brengen. "Ik heb altijd de regels gevolgd en hoop dat een toetsing de zaak zal ophelderen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl