NOS Nieuws

Topbestuurders Schiphol in rechtbank gehoord over chaos vorige zomer

In de rechtbank van Haarlem zijn vandaag topbestuurders van Schiphol gehoord over de chaos vorig jaar op het vliegveld. Ryanair, Norwegian en Vueling willen een schadevergoeding van de luchthaven voor schade door de enorme problemen in de meivakantie en in de zomermaanden. Maar echt nieuwe inzichten bleven op de eerste van de twee dagen van verhoren uit.

Schiphol zegt niet aansprakelijk te zijn voor de schade die ontstond door het personeelstekort bij de bagageafhandeling en de beveiliging. Hierdoor raakten talloze koffers zoek en moesten reizigers soms uren in de rij staan voor ze door security konden.

Via getuigenverhoren van managers proberen de drie luchtvaartmaatschappijen erachter te komen hoe het zo mis kon gaan en of Schiphol verantwoordelijk kan worden gesteld. Op basis van de verhoren kijken de maatschappijen of er juridische vervolgstappen komen.

Crisismaatregelen

In de rechtbank in Haarlem werden voormalig operationeel directeur Birgit Otto en haar opvolger Hanne Buis ondervraagd. Buis is inmiddels alweer vertrokken als operationeel directeur bij Schiphol.

De luchtvaartmaatschappijen waren vooral benieuwd naar de voorbereidingen van Schiphol voor de zomer vorig jaar. Ook wilden ze weten welke crisismaatregelen er werden getroffen toen duidelijk werd dat er te weinig personeel zou zijn om de luchthaven op volle kracht te laten draaien.

Otto stelde dat het na de coronajaren erg moeilijk was om in te schatten hoeveel passagiers er daadwerkelijk zouden vertrekken. "Normaal weet je de aantallen ver van tevoren. Maar in de coronatijd waren dat inschattingen op basis van meerdere scenario's."

Zo ging het er aan toe op de luchthaven:

Lange rijen op Schiphol: 'Zeker twee uur eerder van huis gegaan'

Buis schetste verschillende oorzaken voor het personeelstekort bij de beveiligingsbedrijven waar Schiphol mee samenwerkt: "In de coronaperiode hebben zij veel medewerkers laten gaan. En nieuw aangenomen mensen waren niet heel ervaren. De werkdruk is heel hoog en dat tegen relatief lage lonen."

Ook noemde Buis de krapte op de arbeidsmarkt als reden dat de beveiligingsbedrijven niet genoeg werknemers konden vinden.

Andere maatschappijen

Een aantal concurrenten van de luchtvaarmaatschappijen die de Schiphol-functionarissen nu ter verantwoording roepen zijn wel gecompenseerd. KLM en EasyJet kregen op uitnodiging van Schiphol een schadevergoeding van 350 euro per geschrapte passagier. De luchtvaartmaatschappijen die nu uitleg willen, zeggen die optie niet te hebben gekregen.

Morgen zijn nog managers Hedzer Komduur en André Mulder uitgenodigd om onder ede te verklaren. Zij waren specifiek verantwoordelijk waren voor de beveiliging op de luchthaven en rapporteerden aan de operationeel directeuren.

Op basis van de getuigenverhoren besluiten Ryanair, Norwegian en Vueling of zij daadwerkelijk schadevergoeding gaan eisen. Op dit moment ligt er nog geen schadeclaim bij Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl