NOS NieuwsAangepast

Schiphol had 'een slecht jaar, stelde reizigers teleur' en maakte verlies

Wat iedereen al wist, zegt Schiphol nu ook zelf bij de presentatie van de jaarcijfers. Het luchthavenbedrijf had in 2022 een slecht jaar. Ondanks een sterk herstel van het vliegverkeer, maakte Schiphol onder aan de streep een verlies van 77 miljoen euro.

Die slechte financiële cijfers passen bij de grote problemen waar de luchthaven het afgelopen jaar mee kampte, zoals personeelstekorten, grootscheepse annuleringen, ellenlange rijen en maatschappijen die gedwongen werden om vluchten te schrappen.

Boetekleed

De nieuwe topman van Schiphol, Ruud Sondag, trekt daar nog eens het boetekleed voor aan: "Nooit eerder in de geschiedenis van Schiphol hebben we zo veel reizigers en luchtvaartmaatschappijen teleurgesteld als in 2022. De geleverde inzet en het harde werken van iedereen bij Schiphol hebben niet geleid tot de noodzakelijke verbeteringen in het systeem. Daardoor hebben we niet de service kunnen bieden die we wilden. 2022 zal onze geschiedenisboeken ingaan als een slecht hoofdstuk."

Schiphol had 52,5 miljoen passagiers in 2022, meer dan een verdubbeling ten opzichte van de 25,5 miljoen in 2021, toen er nog volop coronarestricties waren. Het aantal vluchten bedroeg 398.000, in 2021 waren dat er 267.000.

Sondag zegt nu hard te werken aan herstel op de luchthaven. "In 2022 zijn we gestart met het doorvoeren van structurele verbeteringen. Omdat we het beter moeten doen. En ik ben ervan overtuigd dat we dat kunnen."

Toch nog beperkingen

Een maand geleden zei Schiphol nog dat er vanaf eind maart geen beperkingen meer zouden zijn in het aantal reizigers. Maar eerder deze week kwam Schiphol daarvan terug. Tot en met de meivakantie worden toch duizenden passagiers minder per dag toegelaten. Er kunnen ongeveer 70.000 passagiers per dag verwerkt worden, 5 procent minder dan eerder gedacht.

In de pogingen om de problemen op te lossen, maakte Schiphol vorig jaar zo'n 120 miljoen euro aan extra kosten. Zo kwam er een toeslag op de lonen om personeel aan te trekken en te behouden.

440.000 vluchten

De luchthaven zegt dat volledig herstel van het vliegverkeer naar het niveau van voor corona onzeker blijft. Dat is ook omdat het kabinet het maximale aantal vluchten op Schiphol omlaag gaat brengen. Nu ligt de grens op 500.000 en dat maximum werd in 2019 met 497.000 bijna gehaald. Op termijn mag Schiphol maximaal 440.000 vluchten per jaar afhandelen, maar wanneer die regel ingaat is nog onduidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl