De gestolen bommen van schijnvliegveld De Kiek
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Bommen en gasflessen gestolen uit bunker op schijnvliegveld De Kiek

In een bunker bij schijnvliegveld De Kiek in het Brabantse dorp Riel is afgelopen weekend ingebroken. Twee unieke bommen, verschillende gasflessen en helmen zijn meegenomen. De minder waardevolle spullen zijn op de grond gegooid en kapotgeslagen.

"Het is echt ernstig", zegt Joep Horevoorts van Stichting de Vrienden van de Kiek tegen Omroep Brabant. "Ze hebben met een slijptol het hek opengemaakt. Daarna hebben ze Duitse oefenbommen van zo'n 250 kilo per stuk weggehaald. Dat doe je niet zomaar."

"Wat ik echt onbegrijpelijk vind is dat de spullen waar ze niks aan hadden, vernield zijn. Waarom doe je zoiets?", vervolgt Horevoorts. "Dit soort plekken zijn juist zo belangrijk voor het historische besef van mensen. Daarom doen we ook zo ons best om dit als vrijwilligers te onderhouden."

Beveiliging

"De politie heeft geadviseerd om camera's op te hangen", zegt Horevoorts. "Maar ja, daar hebben we geen budget voor en geen verstand van."

Vernielingen in de bunker

Mark van Stappershoef, burgemeester van de gemeente Goirle, spreekt schande van de diefstal. "Dat lui zonder enig gevoel voor de geschiedenis de zaak openbreken en rotzooi maken, vind ik een lafhartig gebeuren. Laten we met zijn allen proberen om deze vernielzuchtige en rovende lieden op te sporen."

Advertentie via Ster.nl