In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Oorlogsmuseum in Ossendrecht leeggeroofd: 'Er is niets meer'

In het Oorlogsmuseum in Ossendrecht is in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken. Volgens museumeigenaar Jan de Jonge hebben de dieven voor honderdduizenden euro's aan museumstukken buitgemaakt. "SS-uniformen, dolken, helmen, emblemen, petten, parachutes, vuurwapens, verrekijkers, noem maar op. Er is niets meer."

De Jonge is aangeslagen door de inbraak. "Zeker vijftien aangeklede etalagepoppen met militaire uniformen zijn meegenomen", vertelt hij aan Omroep Brabant. Ook een pronkstuk is gestolen: een Duits Fallschirmjäger-geweer met een waarde van 50.000 euro. "Het vuurwapen is zeer zeldzaam, maar in dit museum kon ik het tentoonstellen."

In het oorlogsmuseum werden scènes uit de Tweede Wereldoorlog nagebootst met poppen. De Jonge verzamelde de collectie in ruim zestig jaar bij elkaar. Hij denkt niet dat hij de collectie ooit nog terugziet. "Ze hebben spullen meegenomen die internationaal te verhandelen zijn. De collectie was privé en niet verzekerd."

Zorgvuldig te werk

Het museum grenst aan de woning van De Jonge. Hij ontdekte de inbraak gistermiddag toen hij hout ging halen voor zijn kachel. De dieven zijn via de achterzijde van het gebouw binnengekomen. "Ze hebben gaten in de muur geboord om de klink van binnenuit naar beneden te krijgen. Ik heb niets gehoord, terwijl ik aan de andere kant van de muur lag te slapen."

De museumeigenaar vermoedt dat er meerdere daders waren. "Dat moet haast wel. Zorgvuldig hebben ze glas uit de vitrine gesneden en voorzichtig de collectie eruit gehaald. Er is niets omgevallen." De Jonge heeft aangifte gedaan en de politie is een onderzoek begonnen.

In augustus was er een grote inbraak bij het oorlogsmuseum in het Limburgse Beek. Daar werd op bijna dezelfde wijze voor anderhalf miljoen euro aan historische spullen gestolen. "Hier zal het iets minder zijn, maar reken maar dat het in de tonnen loopt", zegt De Jonge. "Hoe het nu verder moet met het museum? Ik weet het even niet."

Advertentie via Ster.nl