Ajax doet tegen Utrecht wat het moet doen, maar weet nog niet waar het aan toe is

Bekijk de samenvatting van Ajax - FC Utrecht

Wordt het plek twee, drie of zelfs vier voor Ajax in de eredivisie? Dat wordt na een 3-1 thuisoverwinning op FC Utrecht en door de uitslagen op andere velden (gelijkspel PSV en winst AZ) pas volgende week zondag op de laatste speeldag duidelijk.

Ajax, dat nu drie punten achterstaat op PSV, gaat dan op bezoek bij FC Twente. AZ, dat bij NEC zegevierde, ontvangt PSV.

De nog altijd in onzekerheid verkerende Amsterdammers kunnen zich derhalve nog plaatsen voor Champions League-voetbal (tweede plaats), maar kunnen ook in de Europa League (derde plaats) of zelfs de Conference League (vierde plaats) belanden.

Stand in de eredivisie

Na het afscheid van de afzwaaiende doelman Maarten Stekelenburg en assistent-trainer Michael Reiziger kort voor de aftrap, ging Ajax op zoek naar de broodnodige overwinning.

Broodnodig vanwege de kleine kans om de tweede plek van PSV af te snoepen, al was vooraf het gat van vijf punten aanzienlijk. Maar vooral ook om de aanval van nummer vier AZ, met slechts twee punten achterstand, af te slaan.

Bergwijn opent score

Ajax begon voortvarend aan het duel en zette de toon met kansen voor onder anderen Brian Brobbey, Dusan Tadic en Kenneth Taylor. Na twintig minuten spelen zorgde Steven Bergwijn uiteindelijk voor de verdiende 1-0.

De wederom als aanvallende middenvelder gestarte Bergwijn kreeg de bal van Owen Wijndal en legde vervolgens Utrecht-aanvoerder Nick Viergever in de luren. Een geslaagde verdedigende actie van de pas 17-jarige Jorrel Hato ging aan de goal vooraf.

Heitinga ziet weer perspectief voor plek twee: 'Je moet nu hopen op meer'

Een tweede Amsterdamse treffer hing in de lucht, maar Brobbey (kopbal op de paal) en Bergwijn (naast) vergaten het overwicht uit te drukken in een voordeligere marge.

Halverwege keken de Ajax-supporters met een lach op hun mobieltjes, want PSV stond tegen sc Heerenveen immers met 1-2 achter. Virtueel zou de achterstand zo, met volgende week de laatste speeldag op het programma, nog maar twee punten bedragen.

Topscorer Douvikas scoort

Dat scenario kon kort in de tweede helft echter de prullenbak in, want eredivisietopscorer Anastasios Douvikas verzilverde meteen de eerste kans namens Utrecht, dat al zeker is van de play-offs. De Griek kreeg de bal van Taylor Booth, draaide weg bij Hato en liet vervolgens Geronimo Rulli kansloos.

Douvikas met doelpunt nummer 18 van het seizoen

Het achttiende doelpunt van Douvikas bracht Ajax echter niet van de wijs. Na kansen voor Bergwijn en Mohamed Kudus (twee reddingen Vasilis Barkas) maakte Brobbey met een intikker de 2-1.

Op de tribunes werd er weer een blik geworpen op de mobieltjes, met een 1-3 achterstand van PSV als resultaat. In Eindhoven werd het echter toch nog 3-3. In de Johan Cruijff Arena bepaalde Davy Klaassen de eindstand in blessuretijd op 3-1.