Erling Haaland
NOS Voetbal

Haaland overtuigt zelfs aartsrivaal vader en 'is klaar voor wedstrijd tegen Real'

Na vanavond is bekend wie op 10 juni tegen Internazionale de finale van de Champions League speelt in Istanbul. In tegenstelling tot de Milanese derby van gisteren kan het nog alle kanten op na het 1-1 gelijkspel tussen Real Madrid en Manchester City in Madrid vorige week.

De hoop bij veel City-fans in de return van de halve finales is gevestigd op hun Noorse superspits Erling Haaland. Maar uitgerekend hij kwam vorige week amper in het spel voor, mede door de sterk verdedigende Duitser Antonio Rüdiger.

Het was dan ook een andere Haaland die na die wedstrijd in het nieuws kwam. Alfie Haaland, de vader van Erling, werd in Madrid uit de VIP-box verwijderd door beveiligers. De oorzaak zou liggen in het feit dat er vanuit de Haaland-box met nootjes naar de fans van Real Madrid werd gegooid. Senior zelf ontkent dit op Twitter overigens.

Akkefietjes met Roy Keane

De betrokkenheid van Haaland senior bij Manchester City heeft er uiteraard alles mee te maken dat zijn daar zoon in de spits staat. Maar het is meer dan dat. Begin deze eeuw droeg Alfie zelf drie seizoenen het lichtblauwe shirt van 'The Citizens'. Tot zijn carrière op brute wijze werd beëindigd door Roy Keane, de aanvoerder van rivaal Manchester United.

Aanleiding was een akkefietje in het seizoen 1997/1998 waarbij Alfie Haaland - toen nog speler van Leeds United - juist Roy Keane zwaar blesseerde in een duel, en hem ook nog eens toebeet dat hij zich aanstelde. De altijd spijkerhard spelende Ier Keane was dit nog niet vergeten toen beide mannen tegen elkaar uitkwamen in de Manchester derby in 2001.

Keane ging met gestrekt been in op de knie van Alfie en ontving zonder blikken of blozen de rode kaart. De Ier werd voor drie wedstrijden geschorst en kreeg een boete van 5000 Britse pond van de FA. Een schijntje vergeleken bij de schade bij de Noor. Hij zou op 29-jarige leeftijd nooit meer een volle wedstrijd spelen.

Alfie Haaland (links) tijdens de bewuste Manchester derby in 2001.

In het begin nam Haaland het nog op voor Keane, omdat hij al langer last van de bewuste linkerknie zou hebben. Dit veranderde echter toen Keane in zijn biografie - die uitkwam in 2002 - stelde dat hij de Noor bewust had geblesseerd om wraak te nemen.

Sindsdien heeft Haaland meermaals in media verkondigd dat Keane verantwoordelijk is voor het einde van zijn voetbalcarrière. Ook kreeg Keane na het uitkomen van de biografie nog eens vijf wedstrijden schorsing en een boete van 150.000 Britse pond van de FA.

Keane voorspelt juist

Keane stopte in 2006 en is inmiddels al jaren voetbalanalist bij Sky Sports. Sinds de transfer van zoon Erling Haaland van Borussia Dortmund naar Engeland waren veel mensen benieuwd of het tot ongemakkelijke situaties zou leiden als de Ier het over de zoon van een van zijn aartsrivalen moest hebben. Niets is minder waar.

Al na één speelronde in de Premier League, toen de toen nog maar net 22-jarige Haaland junior twee keer scoorde tegen West Ham United, wist Keane het zeker: "Hij gaat dit seizoen wel 30, 40 goals maken." Een voorspelling die nog uitgekomen is ook. Het record stond toen nog op 34 goals in één Premier League-seizoen, maar met nog drie wedstrijden te gaan staat Haaland al op 36 doelpunten.

Ook in de Champions League staat Erling Haaland op duizelingwekkende cijfers. Ondanks de doelpuntloze wedstrijd tegen Real staat de Noor na 28 wedstrijden in het miljardenbal op 35 goals, een gemiddelde van 1.25 doelpunten per wedstrijd.

Bedenk dat daar ook nog eens zes wedstrijden bij het Oostenrijkse Red Bull Salzburg bij zitten (acht goals), toch geen hoogvlieger in het Europese voetbal. Qua gemiddeldes op het hoogste Europese niveau staat Haaland op dit moment ruim boven giganten uit het heden en een ver verleden als Gerd Müller, Ferenc Puskás, Cristiano Ronaldo of Lionel Messi.

Felicitaties van Guardiola

City-coach Pep Guardiola was dan ook duidelijk richting de directe bewaker van Haaland na de eerste halve finale tegen Real Madrid toen de Noor zonder doelpunt bleef: "Ik wil Rüdiger daarmee feliciteren." Toch heeft de Spaanse coach, die in zijn zevende seizoen bij City eindelijk de Champions League wil winnen, genoeg vertrouwen in de Noor.

"Ik verwacht dat de return een beetje makkelijker wordt voor Erling. Zeker als het team om hem heen nog iets beter gaat functioneren. Daar streven we naar. Ik heb het duel met Real teruggekeken en ik zag dat Erling heel hard heeft gewerkt. Ik weet zeker dat hij klaar is voor de wedstrijd", aldus Guardiola.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl