De extra beveiligde rechtbank in Amsterdam waar de zaak tegen Taghi dient
NOS Nieuws

Taghi voert tijdelijk eigen verdediging: 'Advocaten hebben geen trek in dit proces'

Dat Ridouan Taghi noodgedwongen voorlopig zijn eigen verdediging voert, is voor strafrechtadvocaten en andere ingewijden geen verrassing. Vooralsnog is er na de arrestatie van Inez Weski niemand gevonden die bereid is om zijn advocaat te zijn in de complexe Marengo-zaak en volgens experts staat niemand te popelen om hier in te springen.

Het is in het verleden vaker voorgekomen dat een verdachte ervoor koos zijn eigen verdediging te voeren. Dat gebeurde bijvoorbeeld in de zaak van de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en bij de dader van de Utrechtse tramaanslag. "De rechter ging daar niet in mee. Via de rechtbank en de Orde van Advocaten kregen ze alsnog een advocaat toegewezen", zegt Sven Brinkhoff, hoogleraar strafprocesrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

In sommige gevallen wordt het wel toegestaan dat verdachten hun eigen verdediging voeren. En er zijn ook af en toe verdachten die een advocaat hebben, maar toch hun verdediging grotendeels zelf voeren. Maar een zaak waarbij een verdachte een advocaat wil maar die niet kan vinden, is uiterst zeldzaam.

De arrestatie van Weski was een enorme schok in onze beroepsgroep. Dat maakt mensen voorzichtiger.

Geertjan van Oosten, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten

Een verdachte krijgt een advocaat toegewezen, maar kan ook zelf advocaten benaderen. Die worden bijvoorbeeld gevonden via advertenties in een krant die in gevangenissen wordt verspreid, zegt Geertjan van Oosten, bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten in het radioprogramma Nieuws en Co. Of familieleden kunnen bijvoorbeeld een advocaat benaderen. Maar nu lijkt het Taghi dus echt niet te lukken om een advocaat te vinden.

Van Oosten: "Je hoort dat advocaten helemaal geen trek hebben om in dit proces te stappen." Dat is volgens hem onder meer om praktische redenen. "Je moet je praktijk misschien wel een jaar dichtgooien om je te gaan verdiepen in deze grote hoeveelheid processtukken." En dan is daar ook nog de arrestatie van Weski. "Dat heeft tot een enorme schok geleid binnen onze beroepsgroep, dat maakt mensen voorzichtiger."

Mogelijk aanvankelijk weinig problemen

Dat Taghi geen advocaat heeft, levert aanvankelijk mogelijk weinig problemen op. Het Marengo-proces is bijna afgerond en als Taghi aan het slot van het proces nog iets wil zeggen, hoeft daar niet per se een advocaat bij te zijn. Maar er kunnen problemen ontstaan als er nieuwe getuigen moeten worden gehoord, zoals nog steeds de wens van Taghi is. Dan zou het kunnen dat een advocaat uiteindelijk wordt toegewezen aan Taghi.

Een advocaat mag dat normaal gesproken niet weigeren omdat een verdachte het recht op een advocaat heeft, maar Brinkhoff denkt niet dat de rechtbank echt iemand tegen zijn of haar zin aan zal stellen. "Het gaat hier ook over de veiligheid van advocaten, dus het is de vraag of je heel hard kan zeggen dat het moet."

'Het zal gebeuren'

Van Oosten is minder stellig. "Ik denk dat de deken zijn uiterste best zal doen om iemand bereid te vinden. Misschien iemand die al een rol heeft gespeeld in het proces. Iemand die al een beetje ingevoerd en ingelezen is." Maar als daar niets uit komt, zal toch echt iemand aangewezen worden, stelt hij. "Ik kan mij eerlijk gezegd geen eerder voorbeeld herinneren waarin dat is gebeurd. Maar het zal gebeuren."

Maar hij benadrukt dat daar op dit moment nog geen sprake van is. "Zover zijn we nog niet. En dat is ook waardoor een hoop mensen opgelucht zullen zijn dat hij heeft aangegeven voorlopig zelf zijn verdediging te zullen voeren." Formeel moet de rechter hier nog mee akkoord gaan, maar omdat er niemand staat te trappelen om Taghi's advocaat te zijn, zal hij waarschijnlijk in de nabije toekomst zichzelf blijven verdedigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl