Derde Amerikaanse bank ten onder, JPMorgan redt spaarders
Na een weekend vol koortsachtig overleg, is er op het nippertje een oplossing gevonden voor de geplaagde First Republic Bank. Slechts enkele uren voor de beurs in New York opengaat, werd bekend dat JPMorgan Chase de spaartegoeden van de probleembank overneemt.
De financiële toezichthouder van de staat Californië garandeert de spaarders dat hun geld veilig blijft en voert nog overleg over de overname van de leningen van de First Republic Bank.
Haast was geboden om nieuwe paniek onder beleggers af te wenden nadat de Amerikaanse autoriteiten er niet in waren geslaagd om de First Republic Bank uit San Francisco over te laten nemen voor de beurzen in Azië openden.
Zaterdag zou een tiental banken zich bij de Amerikaanse bankentoezichthouder Federal Deposit Insurance Corp (FDIC) hebben gemeld om delen over te nemen. De FDIC wilde juist dat de probleembank in zijn geheel werd gekocht.
Ingestorte beurskoers
First Republic Bank is een particuliere bank en vermogensbeheerder uit San Francisco en vooral actief in de staat Californië en in New York. De in 1995 opgerichte bank beheert vooral veel spaargeld en hypotheken voor welgestelde Amerikanen. De bank kwam in de problemen door de stijgende rente en klanten die het vertrouwen verloren. Dat gebeurde ook bij de Silicon Valley Bank, een start-up-bank gericht op de techindustrie, die in maart in de problemen kwam.
Een week na de problemen bij Silicon Valley schoten elf grote Amerikaanse banken, waaronder Bank of America, Citigroup en JPMorgan Chase, First Republic te hulp en stortten 30 miljard dollar in de kas van de bank, in de hoop het bedrijf te stabiliseren. Ze waren bang dat als First Republic omvalt andere banken ook in de problemen zouden komen.
Maar First Republic raakte verder in de problemen doordat klanten massaal hun spaartegoeden weghaalden. In maart ging het al om ruim 100 miljard dollar, maakte de bank bekend. Daardoor daalde de beurskoers van de bank met 95 procent. Aandeelhouders en de bank zelf zagen hun vermogen verdwijnen. De beurswaarde van de bank bedraagt nog maar 1,15 miljard dollar, tegen 22 miljard dollar begin maart.
Handvol bieders
Bij de definitieve reddingspoging bleek zondag slechts een handvol bieders over, onder wie grootbank JPMorgan Chase. Volgens persbureau Reuters sleepte het onderhandelingsproces zich zondag de hele avond voort, omdat de toezichthouder niet tevreden was over het bod of de bieders om meer details vroeg.
Probleem is dat JPMorgan Chase met de deal meer dan 10 procent van het Amerikaanse spaargeld onder beheer krijgt bij inlijving van de First Republic Bank. Deze wettelijke drempel is ooit ingesteld om te voorkomen dat een bank te groot wordt.
Afgesproken is nu dat JPMorgan Chase de 103.9 miljard dollar aan spaartegoeden van de First Republic Bank overneemt, maar dat de toezichthouder van Californië hiervoor garant blijft staan.
Er wordt nog overlegd hoe en op welke manier JPMorgan ook de leningen, waaronder de geplaagde hypothekenportefeuille, overneemt.
Angst voor bankencrisis
In maart ging het mis bij verschillende Amerikaanse banken, waardoor er angst ontstond voor een nieuwe bankencrisis. Kort na elkaar vielen de Silicon Valley Bank en Signature Bank om, mede door het stijgen van de rente. De banken werden overeind gehouden, waardoor de sector weer wat stabiliseerde. Ook de Zwitserse Bank Credit Suisse raakte in de problemen, en werd overgenomen door een concurrent.
De Fed, de Amerikaanse centrale bank, gaf vrijdag in een rapport toe dat regels voor middelgrote banken niet streng genoeg zijn. In de Europese Unie zijn de regels veel strenger en kunnen toezichthouders sneller ingrijpen als het mis dreigt te gaan.