NOS Nieuws

Onrust op financiële markten over problemen bij grote start-up-bank in VS

De financiële problemen bij de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) leiden tot veel onrust op de financiële markten. De aandelenkoersen van veel banken in de VS en Europa staan onder druk en dalen.

De bank kampt met te weinig vermogen, verliest miljarden op obligatiebeleggingen en nieuw geld ophalen mislukte. De aandelenkoers is gekelderd en verloor gisteren 60 procent. Zoals het er nu uitziet, komt daar als de beurshandel op Wall Street vanmiddag opent nog eens een flinke daling bij.

SVB, gevestigd in het Californische hart van de Amerikaanse techindustrie, is met 215 miljard dollar onder beheer een middelgrote bank. Sinds de jaren 90 van de vorige eeuw is de bank uitgegroeid tot een heel belangrijke financier van start-ups en durfkapitalisten in de techindustrie.

Volgens de bank zelf is de helft van alle Amerikaanse bedrijven met durfkapitaal inmiddels klant van de bank. De bank noemt zichzelf "de financiële partner van de innovatie-economie". Er werken circa 8500 mensen.

De groei van de bank is vooral te danken aan de ultralage rente en de grote financiële steun van centrale banken waardoor veel start-ups in de groeiende tech-industrie goedkoop gefinancierd konden worden.

Hogere rente

SVB lijkt nu in problemen te komen doordat de rente is gestegen en waarschijnlijk langere tijd hoog blijft. De bank dreigde aan te weinig contant geld te komen en verkocht een groot pakket Amerikaanse staatobligaties ter waarde van 21 miljard dollar om de kas van de bank te vullen. Door de gestegen rente zijn de obligatiekoersen gedaald en maakt de bank een verlies van bijna 2 miljard dollar op de belegging.

Om het gat te repareren wilde de bank bij beleggers extra kapitaal ophalen door nieuwe aandelen uit te geven. Maar beleggers zijn zo geschrokken van de financiële nood dat ze hun aandelen van de hand deden en de aandelenkoers helemaal inzakte.

Aangezien banken wereldwijd met elkaar verknoopt zijn en financieringen veelal kruisen, krijgen elders de aandelenkoersen van banken het voor de kiezen. Zo verloren de aandelen van ING en ABN Amro vanmorgen bij opening van de beurs meer dan 5 procent, en in Duitsland verliest Deutsche Bank zelfs 8 procent.

Beleggers zijn ook nerveus omdat andere banken ook flinke pakketten aan obligaties hebben die door de gestegen rente ook minder waard zijn. Bij toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) maken ze zich geen zorgen over de positie van Nederlandse banken. De banken zijn volgens DNB goed gekapitaliseerd en weerbaar genoeg. Dat is gebleken uit stresstests in de Nederlandse bankensector bij waardedaling van obligaties door renteschommelingen.

Geen terechte paniek

Toch vinden experts de paniek op de beurs niet helemaal terecht. "Intrinsiek lijkt er niet zo veel aan de hand. Er is gewoon wat minder rendement behaald dan verwacht. Daar reageren de investeerders erg fel op, maar de vergelijking met de kredietcrisis wordt veel te snel gemaakt", zegt Johan van Mil, oprichter van investeringsfonds Peak.

Ook Janneke Niessen, oprichter van investeringsfonds Capital T, denkt dat er in de kern weinig reden tot paniek is. "Naar mijn weten heeft de bank gewoon voldoende bezittingen. Maar op dit moment wordt er veel gespeculeerd op Twitter en worden klanten van de bank opgeroepen om hun geld daar weg te halen."

Het risico bestaat dat er een bank run ontstaat, waarbij veel klanten tegelijkertijd hun geld willen opnemen. Dat kan als gevolg hebben dat er niet voldoende geld is om iedereen uit te keren. Schuldeisers kunnen in zo'n geval faillissement van de bank aanvragen.

Niessen en Van Mil verwachten niet dat de bank omvalt, maar als dat wel gebeurt kan dat volgens Niessen vergaande gevolgen hebben. "Veel grote tech-bedrijven hebben kredietlijnen lopen bij de SVB. Die hebben daar hun financiële planning op gebaseerd. Als dat krediet opeens wegvalt, hebben ze een probleem." Volgens Van Mil gaat het met name om Amerikaanse bedrijven die risico lopen, en zou eventuele impact voor de Europese markt meevallen.

Spannende dag

Na de gigantische daling van gisteren is het afwachten wat de koers van de SVB vandaag gaat doen. "Ze zullen een flinke tik krijgen, maar die is waarschijnlijk van korte duur", vertelt Van Mil. Ook Niessen zal de koers in de gaten houden: "Vandaag wordt een spannende dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl