Blijdschap bij Xavi Simons
NOS Voetbal

Simons meet zich met talenten als Pedri, Gavi en Saka: 'Moeten we niet klein houden'

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

  • Aaron Golub

    volgt PSV namens NOS Sport

"Ronald Koeman moet Oranje om Xavi Simons heen gaan bouwen." Dat was zo'n drie maanden geleden aan tafel bij Studio Voetbal de boodschap van Rafael van der Vaart aan de bondscoach. Koeman reageerde op zijn beurt onlangs aan diezelfde tafel: "Om dat kaartje nu al om iemands nek te hangen, vond ik iets te ver gaan."

Hoewel de 20-jarige PSV'er, die vanavond met de Eindhovenaren de bekerfinale tegen Ajax speelt (aftrap 18.00 uur), pas drie keer is uitgekomen voor het Nederlands elftal, wordt de discussie over zijn potentie, die niet nieuw is, gevoed door zijn imponerende prestaties in zijn eerste eredivisieseizoen.

"Tegenwoordig is er een tendens dat trainers terughoudend zijn bij bijzondere spelers", constateert Van der Vaart. "Frenkie de Jong is ons laatste echte exceptionele talent geweest, maar dat is inmiddels een tijd geleden."

Koeman: 'Simons speelt onbevangen, dat zie je bij Ajax juist niet'

"Koeman moet ervoor zorgen dat hij over een paar jaar de beslissende man is op een groot toernooi, en dat proces begint nu al. Ik weet hoe het vaak gaat. Als het er een periode niet uitkomt, zeggen we al snel: 'Zijn tijd komt nog wel.' Nee, je moet op hem gaan bouwen, om vervolgens om hem heen te kunnen gaan bouwen", beargumenteert de 109-voudig international.

Gavi en Pedri

"Ik geef die jongen misschien heel veel druk, maar hij jaagt, speelt geen verstoppertje en werkt zich het schompes. Daarnaast is hij technisch verfijnd en begrijpt hij het spel. In alle facetten is hij een geweldige speler. Dat moeten we in Nederland niet klein willen houden."

"Bij Spanje spelen Gavi en Pedri ook als ze niet helemaal fit zijn, ook op grote toernooien. Die zijn 18 en 20. En dan zegt iedereen dat ze al veel beter zijn, maar dat wil ik nog weleens zien. Ik denk dat Simons, net als Pedri en Gavi, zo meekan op het middenveld van Barcelona."

Xavi Simons lijkt, qua statistieken, nog het meest op Gavi en Pedri als het gaat om dribbels, hoewel Simons in de eredivisie nog vaker dribbelt (116) dan de twee Barcelona-talenten bij elkaar (102) in La Liga. Daar komt bij dat die dribbels bij Simons meer dan de helft van de tijd slagen.

Dribbels en doelpunten

"In Oranje wordt er nu van Frenkie de Jong verwacht dat hij de bal van achteren naar voren brengt, de voorzet geeft en het liefst ook nog zelf de bal inkopt", zegt Van der Vaart spottend. "Simons zou bij hem wat druk van zijn schouders kunnen halen als hij voorin tussen de linies creatief kan zijn."

De sterke punten van Simons zijn, naast zijn dribbels, dat hij veel schiet en veel kansen creëert. Van alle leeftijdsgenoten (of jongere spelers) met minstens tien doelpunten/assists in alle nationale competities steekt Simons dit seizoen met kop en schouders boven de rest uit: 15 treffers en 8 keer liet hij een teamgenoot scoren.

Met 15 doelpunten en 8 assists in de eredivisie komt de 20-jarige Jamal Musiala (Bayern München) als enige in de buurt. Hij maakte in de Bundesliga 11 doelpunten en was goed voor 9 assists. Voornamelijk als middenvelder, maar af en toe vanaf de linkerflank.

  • ProShots
    Jamal Musiala scoort voor FC Bayern München
  • ProShots
    Xavi Simons scoort tijdens PSV-Ajax

Als we alle leeftijden aan dat rijtje toevoegen, komt het rendement van Simons in de buurt van een aantal, wat oudere, supertalenten. Denk aan Bukayo Saka (13 doelpunten, 11 assists), Randal Kolo Muani (13 doelpunten, 10 assists) en Kylian Mbappé (22 doelpunten, 4 assists).

De Nederlandse competitie is qua niveau geen Premier League of Bundesliga, maar de cijfers van Simons laten zien dat hij zich dit seizoen - met relatief minder goede spelers om hem heen - kan meten met zijn collega's in het buitenland.

De volgende stap

De vraag is hoe Simons zijn tot nu toe stormachtige ontwikkeling door zal zetten in de toekomst. Eén ding lijkt duidelijk voor Van der Vaart. "Hij moet bij PSV blijven en veel spelen. Iedere andere club gaat geen elftal om hem heen bouwen, zoals dat nu in Eindhoven wel zo is. In een extra seizoen kan hij het nog een keer laten zien, want hij moet nu vooral veel vlieguren maken in deze fase van zijn ontwikkeling."

De oud-middenvelder gelooft dat het geen positief effect op zijn ontwikkeling zal hebben als hij in het buitenland veel op de bank komt te zitten. "Hij moet volgend seizoen vooral maar laten zien dat hij het team kan dragen. Bij PSV krijgt hij de kans om dat te leren. Doet hij dat, dan is Simons klaar voor een grote club in het buitenland en komt hij niet zomaar op de bank."

"Ik denk dat hij in het verleden misschien niet altijd de beste keuzes heeft gemaakt, omdat hij misschien ongeduldig is geweest", vervolgt Van der Vaart. "Ik denk wel dat hij veel geleerd heeft bij Barcelona en PSG, maar je moet daar niet te lang in blijven hangen. Nu neemt hij PSV meteen bij de hand in zijn eerste seizoen. Dat is een perfecte keuze geweest."

"Hij maakt een enorme inhaalslag als je kijkt naar wat Gavi en Pedri bijvoorbeeld op hun leeftijd al hebben gepresteerd. Simons kan in mijn ogen heel, heel ver komen", aldus de oud-speler van onder meer Ajax, Hamburger SV, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl