Xavi Simons
NOS Voetbal

Koeman raadt Xavi Simons aan jaar langer bij PSV te blijven: 'Geweldig talent'

Bondscoach Ronald Koeman zat zondagmiddag in het Philips Stadion en zag een slechte topper tussen PSV en Ajax (3-0). De net 20 jaar geworden Xavi Simons was opnieuw de uitblinker aan Eindhovense zijde.

"Hij is een geweldig talent. Wat Simons vandaag laat zien in zo'n wedstrijd met zulke grote belangen...", zegt Koeman. "Het is een speler die onbevangen voetbalt, en dat zie je bij Ajax juist helemaal níét."

Bij Oranje ziet Koeman vooralsnog een linksbuiten in de PSV'er. "Simons kan zeker toegroeien naar een nummer 10. Maar eerst moet hij zich in Oranje aan de linkerkant laten zien."

"Hij is nu al heel belangrijk voor PSV", zegt de bondscoach, die het talent adviseert om komende zomer niet terug te keren naar het buitenland. "Ik denk dat het goed is als hij nog een jaartje in Nederland blijft."

Koeman verwacht niet dat de voormalig (jeugd-)speler van Barcelona en PSG in de zomer alweer vertrekt uit de eredivisie. "Ik schat Xavi in als een jongen die zijn keuzes heel goed afweegt. Het belangrijkste is gewoon dat hij gaat spelen. Daar ontwikkel je je het beste van."

Van Dijk en Reijnders

Oranje komt in juni weer bijeen voor de Final Four van de Nations League. Ondanks zijn mindere vorm bij Liverpool is Virgil van Dijk dan een zekerheidje in de selectie. "Maar hij zal wel beter moeten spelen", vindt Koeman, die het niet eens is met de harde kritiek die Marco van Basten eerder had op de aanvoerder van Oranje. "Doordat Liverpool nu minder goed speelt dan voorheen, komt Van Dijk gewoon vaker in een situatie waarin hij mogelijk een fout kan maken."

Ondanks de zwakke optredens tegen Frankrijk (4-0 nederlaag) en Gibraltar (magere 3-0 winst) is de bondscoach niet van plan om flink door te selecteren. "Misschien op één of twee posities. Tijjani Reijnders van AZ is wel een speler naar wie we kijken."

Cruciale momenten

Wat de jonge Simons goed deed, dat liet Ajax-aanvaller Steven Bergwijn na, zag Koeman. De bondscoach haalt twee momenten uit de topper aan. Bergwijn verzuimde eerst om ploeggenoot Steven Berghuis in stelling te brengen. Later behield Simons wel het overzicht en bood hij Johan Bakayoko een grote kans.

"Dat zijn cruciale momenten. Bergwijn móét die bal geven", oordeelt Koeman. De 25-jarige Ajacied staat symbool voor het mislukte seizoen bij de Amsterdammers.

De titelverdediger speelde in Eindhoven een zeer zwakke wedstrijd en moet zelfs oppassen dat het de derde plaats niet kwijtraakt aan AZ. "Het was zeker in de eerste helft erbarmelijk", aldus analist Pierre van Hooijdonk.

Commentator Arno Vermeulen verwacht niet dat Ajax het niveau onder Erik ten Hag snel weer haalt. "Een aantal spelers mist kwaliteit. En sommigen, zoals Bergwijn, spelen echt al maanden ver onder hun niveau. Daar is echt wat aan de hand, dat krijg je niet zomaar weer op de rails."

Of John Heitinga de juiste trainer is voor Ajax, wordt ernstig betwijfeld aan tafel. "Heitinga heeft geen grote wedstrijden gewonnen, op de bekerwedstrijd tegen Feyenoord na", zegt Vermeulen. "Door die zeven zeges op rij leek dat even zo, maar dat waren allemaal ploegen uit het rechterrijtje.

Van Hooijdonk: "Ajax stond vijf punten achter op Feyenoord toen Heitinga het overnam, hè. Nu zijn het er elf..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl