liveblog
NOS SportAangepast

Pérez haalt Leclerc in en wint eerste sprintrace van 2023 • Verstappen kwaad op Russell

Dit is ons liveblog over de eerste zaterdag in de Formule 1 in het nieuwe sprintraceformat. Hier houden we je op de hoogte over alles rond de sprintrace, die vooraf gaat aan de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Wil je automatisch een update op je telefoon ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

De nieuwe WK-stand

Pérez verkleint met zijn zege het gat naar zijn teamgenoot Verstappen. Leclerc gaat van zes naar dertien WK-punten.

We sluiten deze sprintdag, met daarin het debuut van de sprintkwalificatie, af met de nieuwe stand in het WK. Morgen zijn we ruim voor de race bij je terug met een nieuw blog.

Tot dan!

WK-stand na sprintrace Azerbeidzjan

Verstappen spreek Russell aan: 'Dickhead'

Russell reed kort na de start tegen Verstappen aan en die was daar niet blij mee. Na de sprintrace ging hij bij de Brit verhaal halen.

Pérez blij met WK-punten, Leclerc realistisch

Sergio Pérez heeft goede zaken gedaan in de sprintrace in Bakoe. Dat was een opsteker na zijn matige GP van Australië. "Dit was heel fijn", zei de Mexicaan kort na de sprintrace. Morgen start hij vanaf P3, achter Leclerc én Verstappen.

"Morgen is weer een hele andere dag, maar we hebben veel geleerd van vandaag. Morgen wordt het lastig, maar ik ga er weer voor."

Charles Leclerc raakte zijn eerste plek in de sprintrace kwijt aan Pérez, maar was niet ontevreden. "We moeten het nu doen met de auto die we hebben. Het is nu wel bevestigd dat de Red Bulls nog sneller zijn in de race. Maar we moeten vooral niet vergeten waar we vandaan komen, want het gat was veel groter. Morgen gaan we het weer proberen, wie weet wat er mogelijk is."

Sprintrace Bakoe | 17/17 Pérez wint!

Pérez mag acht punten voor het WK bijschrijven. Hij heeft Leclerc achter zich gehouden.

Verstappen duelleerde vooral met Russell en behield uiteindelijk zijn derde plek. De Vries is veertiende geworden.

Sprintrace Bakoe | 16/17 Pérez rijdt weg

Pérez heeft Leclerc op meer dan twee seconden gereden. Daarmee kan de zege hem nauwelijks meer ontgaan.

Verstappen zou misschien de aanval op Leclerc nog in kunnen zetten.

Sprintrace Bakoe | 15/17 De Vries ook langs Hülkenberg

Opsteker voor De Vries: hij haalt nu ook Hülkenberg op. De banden van de Duitser waren helemaal versleten, dus De Vries ging er op zijn dooie akkertje voorbij.

De Nederlander rijdt nu op P14.

Sprintrace Bakoe | 13/17 Wat kunnen Leclerc en Verstappen nog?

Pérez rijdt nu op een ruime seconde van achtervolgers Leclerc en Verstappen. Toch zal voor dat tweetal lastig worden nog een aanval in te zetten op de Mexicaan, die zijn zaakjes prima op orde lijkt te hebben.

Ocon moest voor nieuwe banden de pit in. Dat leverde De Vries een plekje winst op en ondertussen is hij ook voorbij aan Bottas.

Sprintrace Bakoe | 11/17 Ocon haalt De Vries in

De Vries verdedigt zo goed als hij kan, maar het is niet genoeg om Ocon te stuiten. De Nederlander van AlphaTauri rijdt nu achteraan.

Zijn teamgenoot Tsunoda ligt uit de race.

Sprintrace Bakoe | 10/17 De topvijf na tien rondes

Zo staat het er aan kop van de sprintrace voor:

1. Pérez
2. Leclerc
3. Verstappen
4. Russell
5. Sainz

De Vries rijdt op P17.

Sprintrace Bakoe | 8/17 Pérez haalt Leclerc in

We hebben een nieuwe leider in de sprintrace. Pérez haalde Leclerc zojuist in en rijdt op kop.

Verstappen rijdt nog altijd op P3.

Sprintrace Bakoe | 6/17 Verstappen terug op P3

Verstappen heeft Russell weer ingehaald. Door een goede herstart schoot hij de Brit aan zijn linkerflank voorbij.

Nu heeft hij zijn teamgenoot Pérez in het vizier.

Sprintrace Bakoe | 6/17 Zorgen bij Leclerc

Oef, gaat het nou weer mis voor Leclerc? Over de boordradio geeft hij aan dat er iets mis is met zijn motor.

Misschien valt het mee, hij rijdt vooralsnog gewoon rond. We gaan nu weer racen.

Sprintrace Bakoe | 2/17 Nu een safety car

Er is nu een safety car, zodat de rommel die van de wagen van Tsunoda is gekomen van de baan gehaald kan worden. Verstappen blijft ondertussen over de boordradio mopperen over de inhaalactie van Russell.

"Hoe kan het dat hij mijn auto beschadigt en z'n plaats alsnog behoudt?", aldus de wereldkampioen.

Sprintrace Bakoe | 2/17 Tsunoda verliest band, virtual safety car

Tsunoda is de eerste brokkenpiloot van deze sprintrace. De Japanner is een band kwijt na een botsing met de muur.

Hij was al ingehaald door zijn teamgenoot De Vries. We zitten nu met een virtual safety car.

Sprintrace Bakoe | 1/17 Russell er snel voorbij

Verstappen startte gewoon niet lekker. Russell haalde hem buitenom in. Over de boordradio klaagt Verstappen over de manier waarop dat gebeurde. Russell zou hem een 'duwtje' hebben gegeven.

Er was in de bocht in ieder geval wel contact. Het laatste woord is er vast nog niet over gesproken.

Sprintrace Bakoe | 1/17 We zijn begonnen!

De eerste sprintrace van het seizoen is begonnen. Er wordt gestreden voor maximaal acht WK-punten.

Leclerc is goed van start gegaan. Verstappen werd aangevallen door Russell en raakte P3 kwijt.

Krijgt Verstappen Leclerc nu wél te pakken?

Charles Leclerc pakte gisteren pole voor de race van morgen en was vanochtend de snelste in de sprintkwalificatie. Verstappen mag vanaf P3 de aanval zetten in de sprintrace, die op het punt van beginnen staat.

Leclerc kort voor de sprintrace in Bakoe

Verstappen blijft erbij: 'Oude format was prima'

Bij ViaPlay ging Max Verstappen even in op een opmerkingen die hij eerder deze week maakte. Toen was hij kritisch op de veranderingen in de opzet van de sprintrace. Hij zei dat hij het op deze manier in 2028 misschien wel eens gezien zou hebben in de Formule 1. "Dan ben ik ook al 31", relativeerde hij dat nu. "We zien het wel, misschien heb ik er dan nog wel zin in."

Van Verstappen had het oude format niet op de schop gehoeven. "Ik denk niet dat het format fout was, het gaf ook een bepaalde magie aan de sport. Soms denk je weleens, waar doen we dit nou weer voor. We moeten het racen niet uit het oog verliezen, want daar gaat het uiteindelijk om."

Ook andere coureurs lieten zich uit over het veranderde sprintraceformat:

Dit is de definitieve startgrid voor de sprintrace

Er gaan straks negentien coureurs op jacht naar punten in de eerste sprintrace van het seizoen. Logan Sargeant van Williams had na een crash in de sprintkwalificatie te veel schade aan zijn wagen om mee te doen.

De Vries rijdt na een moeizame ochtend van de laatste plek weg, hoewel Esteban Ocon door een straf nog verder van huis is. De Fransman start straks (en morgen bij de race) vanuit de pits.

Charles Leclerc start vooraan, met Sergio Pérez en Max Verstappen in zijn kielzog.

De definitieve startgrid voor de sprintrace

Hoe ziet de sprintrace in Bakoe eruit?

De sprintrace voor de GP van Azerbeidzjan wordt in zeventien rondes gereden. Dat is een afstand van iets meer dan 100 kilometer. Er staat een uur tijd voor de sprintrace.

Het krappe stratencircuit in Bakoe staat garant voor spektakel. Het is de bedoeling dat er ook tijdens de sprintrace veel gaat gebeuren en dat er flink wordt ingehaald.

Maar het blijft de vraag of coureurs écht risico willen nemen. Het gevaar zit op het circuit van Bakoe in een klein hoekje en niemand wil onherstelbare schade oplopen richting de race van zondag.

Het circuit in Bakoe staat haast garant voor spins, crashes en rode vlaggen

Sargeant doet niet mee aan sprintrace

Geen sprintrace voor de Amerikaan Logan Sargeant. Hij crashte hard in de sprintkwalificatie en de schade aan zijn auto was groot.

Zijn team Williams moest concluderen dat de bolide van Sargeant niet meer op tijd op te lappen viel en trok de coureur terug voor de sprintrace.

Sargeant zelf wees in de sprintkwalificatie over de boordradio overigens op de aanwezigheid van twee Ferrari's voor hem. Hij vond dat die hem in de weg hadden gezeten en weet zijn crash daar (deels) aan.

FIA bevestigt: GP Azerbeidzjan zeker tot 2026 op de kalender

De FIA heeft het contract met de GP van Azerbeidzjan met drie jaar verlengd, is zojuist bekendgemaakt. Dat betekent dat er zeker tot 2026 geracet zal worden op het stratencircuit van Bakoe.

De chef van de FIA, Stefano Domenicali, is er blij mee. "Het is een ontzettend geliefd circuit, waar altijd enorm veel gebeurt. We gaan nu samen met Azerbeidzjan door proberen te groeien."

De eerste race in Bakoe was in 2016. Sindsdien was er ieder seizoen een andere winnaar.

Startgrid voor sprintrace gewijzigd door straf Ocon

Nyck de Vries start straks in de sprintrace toch niet als laatste. Esteban Ocon, die op P14 zou starten, krijgt namelijk een straf van de FIA en begint straks vanuit de pits.

Alpine overtrad de 'parc ferme-regels', wat wil zeggen dat ze later dan toegestaan nog aan de auto hebben gesleuteld. Ocon start ook tijdens de race van morgen vanuit de pits.

Verstappen kan leven met P3 voor sprintrace

Max Verstappen kende een moeizame derde sessie in de sprintkwalificatie van vanochtend. Toch maakt hij zich niet erg druk over het feit dat hij straks achter Charles Leclerc en Sergio Pérez de sprintrace in zal gaan.

"Met mijn snelheid zit het wel goed, hoewel het natuurlijk jammer is dat ik op P3 start straks", zei hij bij F1TV. "Maar met deze hoe temperaturen en het lastige bandenmanagement, was het een aparte kwalificatie. Maar al met al staan we er goed voor."

Verstappen in zijn wagen tijdens de sprintracekwalificatie

'Het is wennen, maar dat er meer actie is zal niemand ontkennen'

De eerste sprintkwalificatie ooit zit erop. Louis Dekker, F1-commentator bij de NOS, denkt dat het veel racefans wel bevallen is, hoewel het toch ook wennen blijft.

"Het blijft omstreden en het gaat natuurlijk vooral om geld", zei Dekker bij Langs de Lijn. "Het is wennen en het voelt vooral gek dat je vrijdag naar de kwalificatie voor de race van zondag zit te kijken."

"Maar wat na vandaag al wel duidelijk is geworden, is dat er meer actie was dan in andere weekenden. Dat zullen ook de mensen die uit principe tegen dit nieuwe format zijn, omdat ze vinden dat de historie van de race wordt verkwanseld, niet ontkennen."

Marta García wint eerste race F1-academy

Ook in Oostenrijk was er iets nieuws in de autosport: de eerste race in het kader van de F1 Academy is daar zojuist gereden. De bedoeling van die Academy is dat vrouwelijk racetalent een platform krijgt, na het verdwijnen van de W-series. De eerste race werd vandaag gewonnen door de Spaanse Marta García.

Op sociale media was er trouwens veel kritiek op het feit dat de race nergens werd uitgezonden. In onderstaand verhaal lees je meer over de functie en de uitdagingen van die F1 Academy.

Leclerc kan toveren op circuit van Bakoe

In de kwalificatie van gisteren, die voor de race van zondag dus, voltooide Leclerc een Azerbeidzjaanse 'pole-hattrick'. Voor het derde seizoen op rij start hij zondag vooraan.

En vandaag in de Shootout toonde hij maar weer eens aan niet te stoppen te zijn als het gaat om kwalificeren in Bakoe. "Ik houd van dit soort stratencircuits, waar je moet racen op de limiet", zei Leclerc gisteren al. "Dit is een van mijn favoriete circuits."

Leclerc blij, maar tempert verwachtingen: 'Weten dat Red Bull topwagen heeft'

Charles Leclerc werd na de eerste Sprint Shootout ooit even geïnterviewd naast de baan. Hij was dik tevreden met zijn tweede pole van het weekend, maar weet dat het moeilijkste gedeelte van het weekend nog moet komen. "Ik ben heel blij met die eerste ronde die ik in Q3 reed. We gaan er straks voor, maar we weten ook dat Red Bull de betere racewagen heeft."

De Monegask raakte in de slotminuut van de Shootout de muur. "Het was tricky op de zachte banden, dat was hier even wennen. Gelukkig viel de schade mee."

Shootout Q3 | Leclerc pakt pole voor sprintrace

Charles Leclerc heeft poleposition voor de sprintrace van vanmiddag. Hij knalde op de valreep nog de muur in, maar de rondetijd die hij eerder neerzette werd niet meer verbeterd.

Verstappen start vanaf P3, ook nog achter zijn teamgenoot Pérez.

Shootout Q3 | Leclerc in de muur

Leclerc knalt in de muur, maar kan door. Schade reed hij wel, want zijn voorvleugel lag er half af.

Shootout Q3 | Verstappen verloor grip

Oei, Verstappen verliest even wat grip in de bocht. Het kost hem tijd ten opzichte van Leclerc en Red Bull-teamgenoot Pérez.

Verstappen heeft nog twee minuten om voor pole te gaan.

Shootout Q3 | Laatste sessie begonnen

Q3 is van start gegaan. De sessie duurt acht minuten. Wie nu de snelste tijd rijdt, staat vanmiddag vooraan bij de sprintrace.

Het is trouwens verplicht voor de coureurs om deze sessie op de zachte band te rijden.

De Vries baalt na laatste plek in Q1 van gebrek aan grip

Nyck de Vries baalde bij ViaPlay van het gebrek aan grip aan zijn banden. Hij stuurde net als gisteren weer verkeerd de bocht in. "De grip was gewoon te slecht. Ik ben uiteraard niet tevreden, maar vanmiddag moeten we maar posities gaan winnen."

Shootout Q2 | Verstappen de snelste

Verstappen heeft de snelste ronde van de tweede sessie van de Sprint Shootout gereden. Leclerc en Sainz waren net langzamer.

Piastri, Hülkenberg, Ocon en Magnussen slaagden er niet in om zich voor Q3 te plaatsen.

Shootout Q2 | Leclerc verbetert tijd Verstappen (nog) niet

Verstappen behoudt met nog een dikke minuut te gaan in Q2 de snelste rondetijd: 1.42,417. Leclerc poogde daar zojuist onder te duiken, maar dat lukte de Monegask niet.

Sainz stond net plotseling even stil, maar kan door. Hij had een probleem met de DRS.

Shootout Q2 | Russell moet aan de bak

Het is nog niet het weekend van Russell. De Mercedes-coureur kwam gisteren niet tot de derde sessie van de kwalificatie en heeft het ook nu best moeillijk.

Na een aantal matige rondes, zet hij nu de zevende tijd neer.

Shootout Q2 | Gele vlag, Hülkenberg staat stil

Nu was het Hülkenberg die een bocht verkeerd in reed. Hij stond even stil - er kwam een gele vlag - maar hij kan door.

Met nog vijf minuten te gaan is de snelste tijd nu van Verstappen, Leclerc was dit keer 0.4 seconden trager.

Shootout Q2 | Tweede sessie begonnen

De wagen van Sargeant is van de baan getakeld, dus Q2 van de Shootout is begonnen! Kan Verstappen de druk op Leclerc vast wat opvoeren? En laat Hamilton zich na een prima eerste sessie (hij reed de derde tijd) zich weer zien?

In de komende tien minuten zal het moeten blijken!

Shootout Q1 | Wie zijn er afgevallen?

Niet door naar Q2 zijn De Vries, Zhou, Bottas, Gasly, Tsunoda en Sargeant. We gaan straks met veertien coureurs door naar de tweede sessie.

Leclerc was in Q1 de snelste, met na hem Verstappen en Hamilton.

Shootout Q1 | Sargeant crasht, Q1 afgebroken

Balen voor De Vries! Sargeant crasht hard, waardoor er een rode vlag komt. De Vries was nog bezig aan een vliegende ronde, maar kan die nu niet meer afmaken.

Q1 wordt namelijk niet meer hervat, want er stonden nog maar 25 seconden op de klok.

Shootout Q1 | De snelste tijden

Even een overzichtje van de beste tijden met nog twee minuten te gaan:

1. Leclerc
2. Verstappen
3. Hamilton
4. Sainz
5. Russell

Shootout Q1 | De Vries staat stil

De Vries staat weer stil: het ging weer mis in dezelfde bocht als gisteren. Hij ging nu niet de muur in, maar het scheelde niet veel.

Ditmaal kan hij wel door.

Shootout Q1 | Verandering in de banden, Leclerc nu snelste

Pirelli, de bandenleverancier van de Formule 1, heeft de bandenspanning voor dit weekend verhoogd. Even wennen dus voor de coureurs.

De meeste rijders zetten in de eerste minuten van de Shootout nog niet echt aan. De snelste tijd is nu van Leclerc, die nét wat sneller is dan Verstappen.

Shootout Q1 | Verstappen en De Vries de baan op

Ook de Nederlandse F1-vertegenwoordiging is aan de Shootout begonnen. Verstappen gaat proberen om Leclerc nu wél te verslaan en De Vries wil revanche na zijn crash gisteren.

Ondertussen de eerste gele vlag, omdat Piastri stilstaat....

Shootout Q1 | We zijn los!

Ok, daar gaan we! De eerste coureurs zijn de baan op voor de eerste Sprint Shootout ooit.

Aftellen naar eerste Shootout ooit

Over vijf minuten gaat de eerste Sprint Shootout ooit van start. Dan beginnen we met Q1, die 12 minuten duurt.

Daarna gaan we door naar Q2, waarvoor tien minuten staan. We sluiten de Shootout af met Q3, waar acht minuten wordt gereden.

Het belooft toch een hoop spektakel, zou je denken!

Oppassen in de Azerbeidzjaanse bochten

Het bleek gister andermaal: het stratencircuit in Bakoe is ontzettend tricky. De moeilijkste bocht is misschien wel die waar Nyck de Vries gisteren in crashte: meerdere coureurs hadden daar grote moeite mee. De vraag is of coureurs op de sprintdag risico's durven en willen nemen.

De Vries baalde gisteren als een stekker van zijn crash. "De training ging heel erg goed en dan hoop je natuurlijk om dat in resultaat om te zetten. Ik ben heel teleurgesteld dat dat niet gelukt is."

De Vries crashte in de kwalificatie voor de GP van Azerbeidzjan

Hoe zou het met de wagen van Gasly gaan?

Een flinke vlam en een niet te stuiten rookpluim. Pierre Gasly stond gisteren in de kwalificatie al snel naast zijn wagen, toe te kijken hoe die voor zijn neus schade opliep.

De Fransman van Alpine had het in de training ook al lastig met het gevaarlijke stratencircuit van Bakoe en moet straks oppassen dat hij niet nog meer brokken maakt.

Alpine liet gisteravond weten dat er onderdelen aan de auto vervangen konden worden en dat er met hard werk wel voor gezorgd kon worden dat Gasly met een functionerende wagen het weekend in kan.

Pierre Gasly kijk toe hoe zijn wagen aan het wegroken is

Dit staat de coureurs te wachten het weekend

Zo ziet het Formule 1-weekend eruit

De kwalificatie van gisteren

Charles Leclerc was vorig seizoen de voornaamste uitdager van Max Verstappen. Het jaar 2023 begon voor de Monegask van Ferrari echter belabberd. Vrijdagmiddag toonde hij weer eens zijn klasse en reed Leclerc voor het derde seizoen op rij naar poleposition in Azerbeidzjan.

Verstappen was in die spannende kwalificatie, waarin Nyck de Vries crashte, lang de snelste. Maar in het slot van Q3 sloeg Leclerc toe, met een haast perfecte ronde over het moeilijke stratencircuit van Bakoe, dat hem ontzettend goed ligt.

Lees hier het hele verslag:

Wat staat er op het spel?

Het antwoord op die vraag is simpel: WK-punten. De eerste acht rijders die over de finish komen, vallen in de punten. De winnaar krijgt acht punten, de nummer twee zeven en zo verder tot de nummer acht, die nog één puntje sprokkelt.

Maar een nieuwe opzet of niet, volgens Alex Albon hoeven we geen grote verrassingen te verwachten. "Red Bull, Aston Martin, Mercedes en Ferrari zijn te ver vooruit", analyseert de Williams-coureur. Voor de andere teams wordt punten halen in een sprint heel lastig. Hopelijk kunnen we profiteren van hun fouten.

Alex Albon

Niet iedereen heeft zin in een sprintje

Met gemengde gevoelens stapt Max Verstappen vandaag in zijn cockpit voor de eerste sprintrace van het seizoen. De wereldkampioen zal alles doen om de acht extra WK-punten veilig te stellen, maar de torenhoge favoriet voor de sprint is geen voorstander van de experimentele race.

"Iedereen kent mijn mening. Ik ben geen fan. Je gaat in een sprintrace niet riskeren dat je je auto beschadigt. Dan verlies ik liever een paar WK-punten."

Welkom!

Welkom in ons Formule 1-liveblog over de eerste sprintrace in het nieuwe format. De meningen verschillen bij racefans, teambazen en coureurs, maar om 10.30 begint toch echt de eerste Sprint Shootout ooit. Dat is de kwalificatie voor de sprintrace in Bakoe. De sprintrace zelf begint om 15.30 uur.