Leerlingen maken voor de laatste keer de Centrale Eindtoets
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Leerlingen groep 8 maken voor laatste keer centrale eindtoets

Leerlingen van groep 8 zijn vandaag begonnen aan de papieren centrale eindtoets. Het is de laatste keer dat de eindtoets op deze manier wordt afgenomen. Vanaf volgend jaar krijgen kinderen een doorstroomtoets.

Op 16 mei krijgen leerlingen de uitslag. De school bepaalt nu nog welk advies leerlingen krijgen voor het voortgezet onderwijs. De uitkomst van de toets kan nog van invloed zijn op het niveau dat wordt geadviseerd. De druk op leerlingen voor een goede score kan daarom erg hoog zijn, zeggen leraren tegen NH Nieuws.

Marcel Veldhuyzen van de Vondelschool in Bussum noemt de strijd om middelbare scholen in Het Gooi een 'rat race'. "Ouders geven hun kinderen bijles of Citotraining totdat het schooladvies verandert. Er staat veel druk op kinderen van hun omgeving."

Hij vindt de eindtoets eenzijdig. "Er wordt nu getoetst op kennis, spelling, rekenen en taal, maar te weinig op creativiteit. Ik gaf een blok rekenen en kunst. Dan zie je dat kinderen die niets hebben met breuken en delen, dit wel heel goed konden en juist het inzicht hadden."

Je wilt niet dat een kind hierop wordt afgerekend.

Lerares in Bussum

Een lerares van de Katholieke Montessori School in Bussum zegt dat met name in Het Gooi veel ouders vwo-advies verwachten. "De ouders van kinderen van mijn school hebben allemaal gestudeerd en zijn bijvoorbeeld advocaten of dokters. Vmbo-advies zien ze liever niet. Vwo is de norm."

Ook zij is kritisch op de eindtoets: "Je ziet dat een kind zich door de jaren heen ontwikkelt. Soms verprutsen kinderen de Cito-toets, dat kan door allerlei factoren komen zoals faalangst, spanning of een thuissituatie. Je wilt niet dat een kind hierop wordt afgerekend."

Doorstroomtoets

Kinderen die volgend jaar in groep 8 zitten, maken een doorstroomtoets in de eerste twee weken van februari. De kinderen krijgen voorafgaand aan die toets al een voorlopig advies voor de middelbare school. Bij de doorstroomtoets moeten scholen het advies aanpassen wanneer de score van de toets hoger uitvalt.

Voor eind maart moeten alle leerlingen zich tegelijk aanmelden voor de middelbare school. Dat moet ertoe leiden dat alle leerlingen evenveel kans maken op een plek op de school van hun voorkeur en op het voor hen best passende niveau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl