SpaceX op het lanceerplatform in Texas
NOS NieuwsAangepast

Lancering grootste raket ooit vlak voor start afgeblazen

In Texas is tien minuten voor vertrek de lancering uitgesteld van de grootste raket die ooit is gebouwd. Starship van ruimtevaartbedrijf SpaceX zou om 15.20 uur Nederlandse tijd gelanceerd worden voor een testvlucht, maar er werd geen groen licht gegeven voor vertrek.

Er waren technische problemen in de eerste trap, die ervoor moet zorgen dat de raket los van de grond komt. Waarschijnlijk was een bevroren drukventiel de oorzaak, twittert SpaceX-eigenaar Elon Musk. Er werd door de vluchtleiding nog wel afgeteld tot veertig seconden voor de geplande lancering, om dat proces te oefenen voor een volgende keer.

Zo werd het uitstel aangekondigd:

Lancering megaraket van SpaceX uitgesteld

Starship is een volledig herbruikbaar transportsysteem dat na een ruimtereis kan terugkeren naar de basis. Het was de bedoeling dat het vijftig meter hoge ruimteschip onbemand van Texas naar Hawaii zou vliegen vandaag, gelanceerd op een bijna zeventig meter hoge draagraket met de naam Super Heavy booster.

De testvlucht zoals die vandaag uitgevoerd had moeten worden in plaatjes:

Het is nog niet bekend wanneer er weer geprobeerd wordt om de testvlucht uit te voeren. Eigenaar Elon Musk van SpaceX zegt dat dat waarschijnlijk over een paar dagen gebeurt. "We hebben veel geleerd vandaag", schrijft hij op Twitter.

De steenrijke eigenaar van onder meer Tesla en Twitter wil zo snel mogelijk een Starship een rondje om de Maan laten vliegen. Een Japanse miljardair heeft waarschijnlijk miljoenen betaald voor een plekje aan boord van die eerste vlucht. SpaceX hoopt dat er ooit honderd passagiers tegelijk mee naar de ruimte kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl