De presentatie van het NASA-team
NOS Nieuws

NASA kiest bij maanmissie voor het eerst voor vrouw en zwarte man in team

Aan de eerste bemenste NASA-missie naar de maan in ruim 50 jaar tijd nemen voor het eerst een zwarte man, een vrouw en een Canadees deel. Het vierkoppige team van astronauten is bekendgemaakt op een persconferentie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie.

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch en de Canadees Jeremy Hansen zijn geselecteerd voor een vlucht rond de maan. Op Hansen na hebben ze allemaal praktijkervaring in de ruimte.

Het viertal is gekozen uit een voorselectie van 45 astronauten. "Dit is het team van de mensheid", zei NASA-chef Bill Nelson.

Rondje rond de maan

De drie astronauten uit de VS en een uit Canada gaan op z'n vroegst volgend jaar op weg naar de maan. Het blijft bij een rondje rond het witte hemellichaam; de missie is een generale repetitie voor een nieuwe maandlanding.

De NASA maakt hier het team van astronauten bekend:

Voor het eerst een vrouw en een zwarte man mee op volgende maanmissie

De laatste maanlanding dateert uit 1972. De bemanning van de Apollo 17 bracht er destijds twaalf dagen door. In totaal hebben 24 astronauten meegedaan aan maanmissies, die plaatsvonden van 1968 tot en met 1972. Twaalf mannen hebben daadwerkelijk een maanwandeling gemaakt.

Vele decennia lagen de prioriteiten op het gebied van ruimtevaart elders. Maar de laatste tijd is het druk op en rondom de maan. Verschillende landen hebben er satellieten, landers en rovers naartoe gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl