De Champions League-bokaal
NOS Voetbal

Coëfficiëntenfeest compleet: extra Champions League-ticket Nederland in 2024

Het zag er na de zege van Feyenoord op AS Roma al goed uit en het is na een 1-0 nederlaag van Sporting CP tegen Juventus zeker: Nederland kan op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst vanaf het seizoen 2024/2025 rekenen op twee directe startbewijzen voor de Champions League.

Dat betekent dat er volgend seizoen in Nederland voor het eerst in 21 jaar wordt gestreden om in totaal drie Champions League-tickets. De nummer drie van het eredivisieseizoen 2023/2024 gaat immers naar de derde voorronde van het miljardenbal.

Portugal voorbij

Dit seizoen geven in de eredivisie alleen nog de eerste (groepsfase) en tweede plek (voorrondes) recht op Champions League-voetbal. Het extra ticket is binnen, omdat Nederland de zesde plaats op de coëfficiëntenlijst nu definitief heeft overgenomen van Portugal.

Bekijk hieronder de huidige stand van de UEFA-coëfficientenlijst. De eerste vier krijgen vier directe startbewijzen voor het hoofdtoernooi van de Champions League. De nummers 5 en 6 krijgen twee directe plaatsen en een plek in de voorrondes.

De huidige stand van de UEFA-coëfficiëntenlijst

Het laatste seizoen waarin de eredivisie drie startbewijzen voor (de voorronde van) de Champions League kreeg was het seizoen 2001/2002, 21 jaar geleden.

Ajax kwalificeerde zich toen automatisch als kampioen, PSV als nummer twee. Feyenoord werd derde en moest het seizoen daarop voorronde spelen. Via daar kwalificeerden de Rotterdammers zich ook voor het hoofdtoernooi.

Daarmee is het seizoen 2002/2003 (voorlopig) het laatste seizoen waarin Nederland drie vertegenwoordigers in het hoofdtoernooi had.

Door de resultaten van donderdagavond (de overwinning van Feyenoord en de nederlaag van Sporting) kan Portugal de achterstand op Nederland niet meer goedmaken, ook al verloor AZ in de Conference League met 2-0 bij Anderlecht.

De nederlaag van Benfica in de Champions League-kwartfinalewedstrijd tegen Internazionale van afgelopen dinsdag kwam het Nederlands voetbal ook al goed uit.

Opmars

Met de veelbesproken coëfficiëntenlijst van de UEFA worden de tickets voor Europees voetbal verdeeld onder alle landen op basis van de prestaties van de clubs over de afgelopen vijf jaar. Nog niet zo lang geleden stemde een blik op die lijst de Nederlandse voetbalfan vooral treurig. In 2018 stond Nederland slechts veertiende.

Mede door enkele recente successen, zoals de sterke Champions League-campagne van Ajax in 2018/2019 en de Conference League-finaleplaats van Feyenoord in 2022, beleefde Nederland de afgelopen jaren een opmars.

Bekijk een uitlegfilmpje over de coëfficiëntenkwestie (uit december 2021).

Meer Nederlandse clubs in de Champions League? De coëfficiënten uitgelegd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl