Santiago Gimenez (l) en Oussama Idrissi (r) vieren de goal van Mats Wieffer (m)
NOS Voetbal

Rotterdamse revanche na tranen in Tirana: Feyenoord klopt AS Roma (1-0)

Na de dikke tranen in Tirana is de revanche van Rotterdam nu een feit. Bijna een jaar na de verloren Conference League-finale deelde Feyenoord ditmaal een eerste tik uit aan AS Roma: 1-0. Met een hoofdrol voor Mats Wieffer.

Dat gebeurde donderdagavond ook nog eens op het tweede in plaats van het derde Europese niveau. Bij de laatste acht in de Europa League om precies te zijn, met overgebleven grootmachten als Juventus en Manchester United.

Na de zege, door een knap doelpunt van Wieffer na 53 minuten, is het tweeluik allesbehalve beslist, maar de Rotterdammers staan er richting de return van volgende week in Rome goed op.

Doelpuntenmaker Wieffer ontsnapte overigens kort voor rust bij een 0-0 stand, toen hij na een handsbal Roma-aanvoerder Lorenzo Pellegrini vanaf elf meter zag falen. De paal bracht redding.

Justin Bijlow duikt, Pellegrini mist

Justin Bijlow speelde in die situatie ook een rol. De doelman, terug na een polsblessure, was de opvallendste naam in de basiself van Feyenoord. Trainer Arne Slot verkoos hem boven Timon Wellenreuther, die eerste keus Bijlow de afgelopen maanden verdienstelijk had vervangen.

In de beginfase van de eerste helft werd Bijlow even aan het werk gezet bij een kopbal van Gianluca Mancini, na een vrije trap van Lorenzo Pellegrini, die geen vrije trap was. De ingreep van Dávid Hancko bij een actie van Tammy Abraham bleek namelijk correct.

De defensieve organisatie van AS Roma, uitgedokterd door José Mourinho, stond weer eens als een huis, waardoor Feyenoord moeite had om openingen te vinden in de defensie van de huidige nummer drie van de Serie A.

Blessure Dybala

Tegenvaller bij de Romeinen was wel het vroege uitvallen van Paulo Dybala. De Argentijnse aanvaller, die even daarvoor een vrije trap over het doel van Bijlow schoot, viel uit met vermoedelijk een liesblessure.

Nadat zijn vervanger Stephan El Shaarawy, naar later bleek in buitenspelpositie, voor gevaar had gesticht, kreeg Feyenoord zijn beste kans van de eerste helft.

Dybala treurt op de bank na zijn opgelopen blessure

Na een splijtende pass van Orkun Kökcü besloot Sebastian Szymanski met zijn zwakke rechterbeen uit te halen, terwijl afleggen op Oussama Idrissi een betere keuze zou zijn geweest. De inzet van de Pool rolde naast.

Een dure misser zo leek het, na een gegeven penalty voor AS Roma vlak voor de pauze. Wieffer kreeg de bal bij een corner van de bezoekers ongelukkig op zijn arm, waarna de Spaanse arbiter José María Sánchez naar de stip wees. Pellegrini knalde de bal, tot opluchting van de kolkende Kuip, op de paal.

Ludieke actie Feyenoord-fans

Aanvoerder Pellegrini keerde na rust niet meer terug bij AS Roma en werd vervangen door Georginio Wijnaldum, die zo als tegenstander terugkeerde in zijn geliefde Rotterdam. Echt genieten kon hij niet, want Feyenoord nam vrijwel direct het initiatief.

Dat resulteerde eerst in een veelbelovende aanval over links, waarbij de lage voorzet van Quilindschy Hartman door niemand binnengelopen kon worden. Even later was het wel raak. Wieffer, eerder nog zo ongelukkig, trapte na een geslaagde actie van Idrissi de bal met een stuit tegen de touwen.

Feyenoord ontsnapt opnieuw

De treffer zorgde voor een enorme ontlading in de Kuip, maar die ontlading maakte snel weer plaats voor opluchting. Immers, na ruim een uur stuiterde een kopbal van Roger Ibañez via het hoofd van Idrissi en de onderkant van de lat met enig fortuin het veld weer in.

Bekijk de reacties na de wedstrijd van Mats Wieffer, Arne Slot en José Mourinho:

AS Roma kroop steeds meer uit zijn schulp en zag onder anderen El Shaarawy een schietkans om zeep helpen. Aan de andere kant was Kökçü een paar keer dicht bij de tweede Rotterdamse goal. De krachten vloeiden vervolgens aan beide kanten langzaam weg.

In de slotfase was Wijnaldum met een uithaal nog dicht bij de gelijkmaker, maar de 1-0 bleef op het bord. Zo wist Feyenoord na Lazio (1-0 in de groepsfase) ook stadgenoot AS Roma te verslaan. Een plek bij de laatste vier in de Europa League ligt voor het grijpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl